cataleg-arxiuL’Arxiu Nacional d’Andorra ha publicat aquest dimarts el catàleg virtual L’instant màgic:Pioners de la fotografia andorrana (1884-1930), que s’endinsa en la història de la fotografia andorrana i dels seus coetanis estrangers fent un repàs a través de 55 imatges dels pioners d’aquesta pràctica.

L’exposició virtual mostra com l’inici de la fotografia a Andorra es remunta a la carta que l’estudiant de medicina Joaquim de Riba Camarlot, de la casa Rossell d’Ordino, li envia a la seva mare per dir-li que ha pogut realitzar un retrat fotogràfic, l’any 1884.

La tercera publicació digital feta per l’Arxiu Nacional d’Andorra fa un homenatge als pioners de la fotografia andorrana, que tot i viure a les valls en un moment en què l’economia era bàsicament de subsistència, van aconseguir introduir-se al món de la fotografia.

Els autors referenciats com a pioners de la fotografia andorrana dins el primer període fotogràfic acotat, fins als anys 30 del segle XX, són Guillem de Plandolit, Pau Xavier d’Areny-Plandolit i Plandolit, Xavier d’Areny-Plandolit i Gassó, Julià Reig Roqueta, Josep Lluís Molné Salines i Josep Claverol. Quan l’economia es democratitza i se socialitza comença un segon període fotogràfic, amb autors com Valentí Claverol, Bartomeu Rebés, Josep Alsina, Francesc Pantebre, Ramon d’Areny-Plandolit i, més endavant, Fèlix Peig, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada