Ràdio Televisió d’Andorra (RTVA) ha contractat des de fa uns mesos el nou servei d’Andorra Telecom, el SomCloud, un núvol d’emmagatzematze de continguts obert a totes les empreses i organismes del país. Per 4.500 euros mensuals (més un cost fix pel servidor i les despeses d’alta), la televisió pública envia diàriament tot el que produeix a aquest núvol, en un espai que ha llogat amb capacitat de fins a 300 Terabytes. En paral·lel, RTVA també ha iniciat el procés de digitalitzar i enviar també cap al núvol tot el seu arxiu documental, del 1991 fins fa tres anys (quan l’ens va fer el pas cap al sistema digital).

“L’arxiu és el capital de l’empresa i tenia un greu problema”, ha justificat el director d’RTVA, Xavi Mujal, assegurant que aquesta és la millor opció per preservar-lo i també perquè tothom hi pugui accedir, ja que el proper pas és que tot sigui enviat també a l’Arxiu Nacional d’Andorra, ha explicat. Per la seva part, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha defensat tots els processos de seguretat que s’han aplicat al SomCloud per garantir la protecció de totes les dades que les empreses hi vagin acumulant.

“L’arxiu és el capital de l’empresa i tenia, i té, un greu problema”, el qual s’ha solucionat amb “l’opció cloud”. Aquestes han estat les paraules del director d’RTVA, Xavi Mujal, per justificar la decisió de contractar el nou sistema d’emmagatzematge al núvol que ha llançat Andorra Telecom. L’acord s’ha presentat aquest dimarts, i és l’econòmicament més viable, ha defensat el director d’RTVA, ja que d’altra manera s’haurien d’haver buscat alternatives, més cares, a l’estranger. A més, i tal com diu la Llei de protecció de dades, tota la documentació dels andorrans “ha d’esta allotjada al país”.

El preu que pagarà RTVA per aquest servei és de 4.500 euros mensuals per un espai al núvol de 300 Terabytes, més 3.100 euros per donar-se d’alta al servei i un cost fix de 600 euros al mes pel servidor virtual, tot i que tant Mujal com el propi director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, han assegurat que el preu amb el pas dels anys s’anirà reduint per la pròpia evolució tecnològica. Pagant aquesta quota, Andorra Televisió pot realitzar dos processos, per una banda, anar enviant diàriament tot el que genera d’àudio i so, i per altra la digitalització de l’arxiu documental, des del 1991 fins fa tres anys, que és quan l’ens va fer el pas cap al digital.

Les dades de tres anys enrere fins l’actualitat ja estan al núvol, ha explicat Mujal, mentre que el procés laboriós de digitalitzar tot allò generat des del 1991 tot just acaba de començar. Des del passat setembre una persona es dedica diàriament a digitalitzar cronològicament i enviar al SomCloud les cintes de l’arxiu d’RTVA. El ritme de feina és de 200 hores l’any, el que suposa una Tera l’any.

El material de l’arxiu arriba a les 40.000 hores, per tant estem parlant d’un procés que s’allargarà en el temps. Més o menys en funció dels “pressupostos, la voluntat política i els directors” que vagi tenint la televisió pública, ha manifestat Mujal. Fer aquesta digitalització i emmagatzematge és “una obligació, una responsabilitat”, ha plantejat el directiu.

Pel que fa a les cintes que ja estiguin digitalitzades, s’aniran destruint seguint uns protocols molt estrictes via empresa especialitzada.

D’altra banda, Mujal també ha explicat que el procés d’enviament de l’arxiu cap al núvol també ha de ser una manera que els investigadors i ciutadans en general puguin accedir a aquest material preuat (les cintes es gasten si es visualitzen constantment). De fet, ha avançat que està en converses amb el Ministeri de Cultura perquè tot allò d’RTVA que estigui al SomCloud “viatgi cap a l’Arxiu Nacional”. El projecte es troba en “una fase incipient” i demana una inversió també per part del ministeri.

Per sobre de tot, seguretat
Per la seva part, Nadal ha informat que el SomCloud planteja una problemàtica de seguretat “com qualsevol altre servidor”, però ha assegurat, i més després de tots els atacs informàtics viscuts l’estiu passat, que s’han posat mecanismes de defensa “molt sòlids”. No es pot garantir a 100% la protecció, però “si ve el ‘hacker’ més important del món, almenys que només sigui capaç d’agafar alguna imatge”.

Finalment, també ha expicat que el SomCloud ja dona servei a dues empreses a banda d’RTVA, i està previst que les properes setmanes se n’incorporin de noves.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada