L’Arxiu de Canillo exposa el document més antic que es conserva a la parròquia

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, la biblioteca del Comú de Canillo acull, des de les dotze del matí i fins a les cinc de la tarda d’aquest dijous, una exposició amb alguns dels documents més importants que conserva l’Arxiu comunal i que segons l’arxiver, Domènech Bascompte, “no deixa de ser part de la memòria històrica que mantenim com a país, com a poble i com a ciutadans”. Entre el diferent patrimoni documental que ofereix l’exposició, destaca, per sobre de la resta, un litigi sobre pastures entre els veïns de Canillo i els de Merens per fer-se amb la muntanya de Siscar, un document datat l’any 1300 i que tal com detalla Bascompte, “és l’escrit més antic que es conserva a la parròquia”. A més, però, els visitants també poden conèixer altres fonts escrites amb segles d’història, com ara un pergamí de l’any 1333 en què es pot llegir un altre litigi per les pastures de la Solana i, fins i tot, un llibre d’actes del Consell que “comprimeix la història de la parròquia”, ja que tal com ha indicat Bascompte, “es va començar a escriure l’any 1690 i l’ultima anotació data de l’any 2008”.

Un litigi, datat de l’any 1300, entre els veïns de Canillo i els de Merens per decidir el dret de pastura a la muntanya de Siscar. Aquest és el document més antic que conserva l’Arxiu de Canillo i que aquest dijous, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, s’ha exposat a la biblioteca comunal amb l’objectiu “d’apropar i donar a conèixer una part de la nostra memòria històrica”, segons ha indicat l’arxiver de la parròquia, Domènech Bascompte. A banda d’aquesta “relíquia”, l’exposició també permet veure altres documents amb segles d’història com ara un altre litigi de l’any 1333 sobre les pastures de la Solana, així com un llibre d’actes del Consell, que tal com ha explicat Bascompte, “comprimeix la història de Canillo”, ja que es va començar a escriure l’any 1690 i l’ultima anotació data de l’any 2008, amb un escrit sobre el Consell d’Ordinacions celebrat al juny.

Paral·lelament a l’exposició dels documents escrits, la mostra s’ha complementat amb un recull fotogràfic, amb imatges dels anys 80 i 90, sobre l’evolució de la parròquia, i amb un espai reservat per a la lectura de diferents publicacions sobre Andorra. En aquest sentit, Bascompte ha posat en relleu que és molt important comptar amb la col·laboració de la ciutadania per “poder ampliar aquestes col·leccions a partir de cessions o aportacions de particulars”.

Tot i que inicialment bona part dels documents “es trobaven força deteriorats a causa de les condicions de conservació”, Bascompte ha explicat que després d’uns anys de feina en què s’ha fet una campanya de restauració, “s’ha millorat considerablement l’estat dels documents consultables”. Actualment, sense comptar els documents administratius, l’Arxiu de Canillo compta amb un total de 6.000 documents i més d’un centenar de llibres.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES