L’Arts Santa Mònica acull l’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya”, en el marc de l’Any Robèrt Lafont

L’Arts Santa Mònica acull l’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya”, una de les activitats rellevants de la commemoració de l’Any Robèrt Lafont, que es podrà veure des del dimarts 15 d’octubre fins al 27 d’octubre.

“Aranès, l’occità de Catalunya” mostra la realitat de l’aranès com a fet lingüístic occità propi i específic de l’Aran i la posa en relació amb el context general de la llengua occitana, d’una banda, i amb el context històric, polític i social de Catalunya, de l’altra. L’aranès és una variant de la llengua occitana parlada a Catalunya, a l’Aran, on rep també aquesta denominació i on té la condició de llengua pròpia. La Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran en regula l’oficialitat, l’ús i l’ensenyament, una posició excepcional dins del context general i històric de la llengua occitana.

Visites comentades i una versió itinerant
Formada per vuit estructures triangulars de mides diferents, que simulen les muntanyes de l’Aran i la lletra A d’aranès, aquesta mostra sintetitza els trets definitoris de l’aranès amb intenció divulgativa. L’exposició s’estructura en diverses àrees: la que mostra la relació entre l’aranès i l’espai occità, que detalla els estats on actualment es parla la llengua occitana (Espanya, França, Itàlia i el Principat de Mònaco) i els diferents dialectes i variants que la formen, entre ells l’aranès; la que retrata les característiques de l’Aran, aquesta vall de Catalunya d’expressió cultural i lingüística occitana; una aproximació lingüística a les formes bàsiques d’aquest dialecte del gascó; l’aranès en xifres amb els principals indicadors sobre l’estat de la llengua occitana a l’Aran extrets de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2018; un recull històric dels fets claus que han marcat l’evolució i el reconeixement de l’aranès al nostre país; l’impuls institucional del Govern de Catalunya i del Conselh Generau d’Aran per afavorir-ne el coneixement i l’ús; l’estat de l’aranès en l’ensenyament, els mitjans de comunicació i en la vida quotidiana de l’Aran; així com les manifestacions artístiques i els principals literats en aranès, entre ells Jusèp Condó, del qual s’escau el centenari de la seva mort. En un dels plafons també s’exposen diversos recursos per difondre, aprendre i traduir textos en aranès.

La Direcció General de Política Lingüística ha organitzat visites guiades de l’exposició en grups reduïts, tant en aranès com en català, a l’Arts Santa Mònica. Per poder-hi participar, cal fer la inscripció prèvia mitjançant un formulari, disponible en aranès i català. Les visites, d’una durada aproximada de mitja hora, tindran lloc els dies 17, 24 i 25 d’octubre, al matí, a les 11 h (en aranès) i a les 11.30 h (en català), i els dies 23 i 24 d’octubre, a la tarda, a les 18 h (en aranès) i a les 18.30 h (en català).

Amb la mateixa finalitat divulgativa, s’ha preparat una versió de l’exposició, amb els mateixos continguts, amb plafons plegables per poder itinerar fàcilment. Les institucions o municipis que la vulguin acollir, poden sol·licitar-ho adreçant-se a la Direcció General de Política Lingüística.

Commemoració Robèrt Lafont
El Govern va acordar el 5 de febrer de 2019 de commemorar el desè aniversari de la mort de Robèrt Lafont, celebració que impulsa i coordina la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Robèrt Lafont és una de les figures rellevants de l’occitanisme del segle XX: escriptor, lingüista, historiador, activista i polític, va reivindicar sempre Occitània com un espai cultural constitutiu d’Europa, amb el qual la llengua i la cultura catalanes tenen històricament una especial vinculació.
En el marc de la commemoració lafontiana, també es ret homenatge a l’escriptor mossèn Jusèp Condò, principal figura de les lletres araneses, coincidint amb el centenari de la seva mort.

TOTES LES NOTÍCIES