Són un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia del nostre país. Les construccions de pedra seca, alçades amb pedres de l’entorn immediat i sense cap material de cohesió com ara el calç o el guix, han marcat el nostre paisatge i el d’altres països, amb cabanes, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns etc. Tal és la transcendència cultural i paisatgística d’aquestes construccions que s’han inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, en una candidatura conjunta de vuit estats europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, l’estat francès i l’espanyol.

La 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfica, que organitza l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI), ha pres com a protagonistes les construccions de pedra seca, de manera que al llarg de l’estiu i de la tardor es projectaran documentals sobre la pedra seca en diferents poblacions del país. S’hi podran veure produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general, combinant filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, totes sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. La mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

La primera edició de la Mostra va tenir lloc a Barcelona l’any 2011, la segona a Esterri d’Àneu el 2012, i des de 2013 la Mostra es duu a terme en diversos punts del país. Durant tres anys la cultura convidada, arran de la col·laboració amb la Xarxa Euromediterrània de Cultura Popular i del Patrimoni Arianna, va ser Itàlia. El 2016 va ser Mèxic gràcies a la col·laboració amb la Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas. El 2017 va ser Galícia, i en foren interlocutors el Museo do Pobo Galego i la Mostra de Cinema Etnográfico de Galícia. I l’any passat la cultura convidada va ser l’occitana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada