L’art de la pedra seca, focus de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Són un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia del nostre país. Les construccions de pedra seca, alçades amb pedres de l’entorn immediat i sense cap material de cohesió com ara el calç o el guix, han marcat el nostre paisatge i el d’altres països, amb cabanes, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns etc. Tal és la transcendència cultural i paisatgística d’aquestes construccions que s’han inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, en una candidatura conjunta de vuit estats europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, l’estat francès i l’espanyol.

La 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfica, que organitza l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI), ha pres com a protagonistes les construccions de pedra seca, de manera que al llarg de l’estiu i de la tardor es projectaran documentals sobre la pedra seca en diferents poblacions del país. S’hi podran veure produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general, combinant filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, totes sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. La mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

La primera edició de la Mostra va tenir lloc a Barcelona l’any 2011, la segona a Esterri d’Àneu el 2012, i des de 2013 la Mostra es duu a terme en diversos punts del país. Durant tres anys la cultura convidada, arran de la col·laboració amb la Xarxa Euromediterrània de Cultura Popular i del Patrimoni Arianna, va ser Itàlia. El 2016 va ser Mèxic gràcies a la col·laboració amb la Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas. El 2017 va ser Galícia, i en foren interlocutors el Museo do Pobo Galego i la Mostra de Cinema Etnográfico de Galícia. I l’any passat la cultura convidada va ser l’occitana.

TOTES LES NOTÍCIES