L’art de fer vestits amb paper

El proper dilluns 19 de febrer a les 19 hores tindrà lloc la inauguració a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell de l’exposició que porta per títol Un altre vessant del paper i que fa al·lusió a la utilització del paper com a suport diferent al de l’escriptura que en aquesta ocasió se centra en l’elaboració de vestits.

L’exposició presentarà una mostra de vestits realitzats íntegrament en paper elaborats per Teresa Gaset Mora i presentats entre els anys 1965 i 1968 a les corresponents edicions del prestigiós Concurs Nacional de Vestits de Paper de Mollerussa, on va guanyar diferents premis.

Teresa Gaset Mora va ser professora de tall i confecció a Sabadell. Va estudiar a l’acadèmica de Rosa Carreres de la mateixa localitat i l’any 1960 va obrir el seu propi centre de formació fins a la seva jubilació l’any 1994.

L’exposició -que ha estat organitzada per Carme Rovira, modista de la Seu d’Urgell- consta d’una presentació de cinc vestits amb els seus complements i ornaments tot exclusivament confeccionat en paper i contextualitzats per un conjunt de fotografies i documents acompanyats per desenes d’objectes relatius als estris de fabricació i confecció utilitzats per a la seva elaboració.

La mostra posa en relleu el virtuosisme i el treball del detall en la recreació per substitució i transformació -amb un resultat pràcticament alquímic- de roba, metalls, pedreria i cuir en cel·lulosa sense defugir les condicions de resistència i funcionalitat pròpies de peces elaborades per a ser portades.

D’altra banda, l’exposició testimonia i dóna fe del desplegament d’una gran dosi d’imaginació, enginy i qualitat tècnica en el disseny de patrons i l’elaboració d’uns objectes en un moment en què l’accés i transferència de coneixement era extraordinàriament escassa o inexistent en contraposició amb els recursos accessibles a l’actualitat a través d’internet.

Finalment, cal destacar la indumentària com una estratègia més d’accés al passat des d’una perspectiva sensorial en sintonia amb la gastronomia, les olors o la fotografia tridimensional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.