L’arròs, un aliment altament nutritiu

arros

Tot i que es coneixen més de 3.000 varietats d’arròsa l’Orient, el consum aquí es basa, especialment, en l’arròs blanc i, en menor mesura, en l’integral, el vaporitzat i el salvatge. En funció de la tipologia d’arròs, les propietats nutritives són diferents, tot i que l’aportació de calories se situa, com a mitjana, en les 125 per cada 100 grams consumits.

L’arròs blanc és el que aporta menys qualitats nutricionals, ja que és el més refi nat. Les calories aportades procedeixen, especialment, del midó que en aquesta varietat es troba en una proporció del 85%. L’arròs blanc també conté proteïnes (82 grams) i calci (10 mg). L’arròs blanc pot ser un bon aliat en casos de escomposició, ja que regula el trànsit intestinal.

L’arròs integral manté més intactes les propietats nutritives perquè conserva l’embolcall exterior, que és on es concentren la majoria de nutrients. Una de les qualitats primordials de l’arròs integral és que aporta gran quantitat de fi bra, al voltant dels 4 grams per cada 100. Recordem que la fi bra és necessària per al bon funcionament del nostre organisme, ja que fa una funció netejadora dels budells.

Les vitamines que trobem en l’arròs integral són, principalment, les del grup E -que és un poderós antioxidant-, B1 -essencial per al funcionament del sistema nerviós-, i B2 -que afavoreix el creixement de l’organisme-.

Per obtenir els màxims benefi cis de l’arròs podem optar, en la cuina, per combinar-lo amb els llegums, amb la qual cosa en aquest àpat obtindrem proteïnes l’excel.lent qualitat.

L’arròs integral també conté minerals com els fòsfor i el calci, que contribueixen a mantenir en bon estat l’estructura òssia.

Pel que fa a l’arròs vaporitzat, aquest conserva gran part dels minerals i de les vitamines, ja que ha estat sotmès a un procés hidrotèrmic.

Per últim, l’arròs salvatge aporta, especialment, fi bra i minerals, especialment potassi, fòsfor i calci.

Per Redacció El Tot Granollers / AMIC – Redacció