L’Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn ha aprofitat la celebració del Dia Mundial de la Salut, dedicat aquest any a la innocuïtat dels aliments, per fer públiques les dades del Sistema nacional de vigilància i control dels establiments que desenvolupen activitats alimentàries. En total es van practicar 1601 inspeccions i controls dividits en dues grans àrees:

-Remesa directa (1132): inclou els aliments i productes alimentaris comercialitzats, venuts i/o cedits directament al consumidor final

-Remesa indirecta (469) Inclou els aliments i productes alimentaris que no van directament destinats al consumidor final, sinó a terceres persones que a la seva vegada desenvolupen activitats de comercialització, venda i/o cessió d’aliments.

Aquests controls han derivat en l’obertura d’un total de 9 expedients sancionadors. L’Àrea de Seguretat Alimentària ha dut a terme també l’estudi de quatre toxiinfeccions alimentàries estudiades i tres denúncies, bàsicament per part de persones que van denunciar menjar en males condicions o deficiències higièniques en algun restaurant.

Dels 9 expedients, 8 van ser de caràcter lleu (sancions d’entre 600 i 1000 euros) i un greu ( sanció de 3.000 euros). Els motius van ser situacions com la falta d’higiene, males manipulacions, trencament cadena de fred, establiments sense pla autocontrol, etc.

El Dia Mundial de la Salut 2015 és una oportunitat per alertar als qui treballen en diferents sectors de Govern, als pagesos, als fabricants, als minoristes, als professionals sanitaris i als consumidors de la importància de la innocuïtat dels aliments, i conscienciar-los del paper que cadascú pot exercir perquè tots tinguem confiança en els aliments que ens arriben al plat.

La innocuïtat dels aliments és la garantia de que un aliment no causarà dany al consumidor quan sigui preparat o ingerit. La innocuïtat dels aliments és una responsabilitat compartida. És important que és treballi al llarg de tota la cadena de producció dels aliments: des dels pagesos i els fabricants fins als venedors i els consumidors.

Segons l’OMS els aliments insalubres estan relacionats amb la mort d’uns 2 milions de persones a l’any, la majoria dels quals son nens. Els aliments que contenen bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques nocives, causen més de 200 malalties, que van des de la diarrea fins al càncer.

A mesura que augmenta la globalització dels subministraments d’aliments, resulta cada vegada més evident reforçar els sistemes que vetllen per la innocuïtat dels aliments en tots els països. És per això que la OMS ha aprofitat el Dia Mundial de la Salut, que es celebra el 7 d’abril de 2015, per a fomentar les mesures destinades a millorar la innocuïtat dels aliments al llarg de tota la cadena, des de la granja fins a la taula.

El ministeri de Salut és compta amb el sistema nacional de vigilància i control oficial dels establiments que desenvolupen activitats alimentàries, consistent en una determinada freqüència d’inspecció per verificar que es compleixen amb els requisits tècnicosanitaris i d’higiene establerts en la normativa sanitària vigent.

Durant aquestes els controls oficials, es duen a terme tota una sèrie d’activitats, consistents en:

–    Inspecció de les condicions sanitàries dels locals, instal·lacions equipaments i estris;
–    Inspecció dels processos d’elaboració, transformació, emmagatzematge, conservació, distribució, transport i venda o servei d’aliments i/o productes alimentaris;
–    Control de la higiene del personal manipulador, verificació de les pràctiques higièniques i de la formació rebuda en matèria de manipulació d’aliments;
–    Control de la presència de plagues: verificar si els establiments disposen de plans per a prevenir l’aparició i propagació de plagues;
–    Quan escau, presa de mostres d’aigua, aliments i superfícies a fi d’avaluar la qualitat sanitària dels productes i l’eficàcia dels programes de neteja i desinfecció aplicats.
–    Registre dels controls sanitaris, emissió de documentació oficial (certificats sanitaris oficials pera a l’exportació d’aliments i/o productes alimentaris, etc.) i comunicació dels resultats de la inspecció a l’autoritat sanitària competent i altres òrgans de l’Administració que puguin estar concernits;

Andorra participa en el Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos conegut com RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), que és un sistema d’intercanvi ràpid d’informació sobre riscos per a la salut humana relacionats amb els aliments i els pinsos, que constitueix una contribució important a la seguretat dels consumidors.

El RASFF inclou una xarxa en la qual participen la Comissió, que és responsable de la gestió del sistema, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i els estats membres. També hi poden participar països tercers com Andorra o organitzacions internacionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada