L’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha vist incrementada l’activitat al llarg del 2016, segons les xifres fetes públiques aquest dimarts. Es van atendre 244 menors, la qual cosa suposa un increment del 38% respecte del 2015, quan el volum va ser de 176 menors atesos. La gran majoria d’aquests menors van ser atesos per casos de negligència, un aspecte que va a l’alça, de la mateixa manera que els de violència domèstica i maltractaments. Des del Govern es destaca el fet que s’ha millorat la prevenció i també la coordinació entre serveis.

L’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha atès al llarg del 2016 un total de 244 menors, que han estat objecte de 155 expedients. Aquesta xifra representa un increment del 38% respecte de l’any anterior, quan la xifra es va situar en 176 menors atesos. Aquest increment, tal com ha destacat el cap de l’àrea, Jordi Olivé, s’entén per una “major importància” a la prevenció i també a una major sensibilització dels diferents serveis per actuar de manera coordinada. Això s’ha traduït en el fet que la major part de les derivacions, concretament 56, vinguin de l’Àrea d’Atenció a les Persones i les Famílies i 20 de Polítiques d’Igualtat.

D’aquests menors cal destacar que la gran majoria, 147, ha estat casos de negligències, és a dir, casuístiques en les quals els menors no reben les atencions necessàries d’higiene, alimentació o horaris, entre d’altres. En aquest sentit, es dona un increment en aquest apartat (van ser 95 el 2015) així com també en els maltractaments físics o psíquics (de 3 a 11) i en la violència domèstica (de 7 a 19). També s’han donat 10 casos d’abusos sexuals (que també creixen ja que el 2015 n’hi va haver set) i 34 adolescents amb conductes de risc a més de quatre abandonament (dos tipologies que van a la baixa) i 19 casos d’altres tipus. Pel que fa a les característiques d’aquests menors, cal destacar que una part important (87) es troben en la franja que va dels 4 als 10 anys i altres 81 dels 11 als 15. Altres 24 estan entre els zero i els tres anys i 52 entre 16 i 18. 169 eren andorrans, 38 espanyols i 24 portuguesos.

Quant a les mesures de protecció de què han estat objecte, cal destacar que es van establir 33 noves mesures per atendre 69 menors. 23 van estar en una família extensa (és a dir, amb algun familiar), 24 al centre d’acollida d’infants, sis amb una família aliena, altres sis van ser objecte de mesures de protecció de l’Àrea de Joves Tutelats i Extutelats i nou van estar en un centre terapèutic i un altre va ser objecte d’una adopció nacional. Actualment al centre d‘acollida hi ha 18 menors, tres estan amb una família aliena, altres 23 amb l’extensa i quatre menors i una jove estan sent atesos per l’àrea de tutelats.

Tant Olivé com el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, han posat en relleu que s’ha “potenciat la prevenció” i la coordinació entre les diferents àrees, tal com ho demostra el fet s’hagi incrementat el volum de casos que es registren en les diferents àrees. Segons Espot, això demostra que “el circuit de derivacions funciona” i també ha remarcat el fet que s’hagin derivat també més casos des de la Policia i des de la Batllia, ja que això “obeeix a aquest treball de transversalitat”. Actualment es treballa en la reactualització dels protocols i ja s’han fet esforços, segons el titular d’Afers Socials, en aquesta feina conjunta entre ministeris, per exemple amb Educació.

D’altra banda, en aquest balanç s’han recordat dades que ja van ser públiques, com el fet que es van fer set adopcions, tres de les quals internacionals. A més es va afegir un país més al qual poder tramitar peticions, Xile.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada