L’aranja, una excel·lent font de vitamina C

L’aranja és una fruita que es produeix principalment als Estats Units i a Espanya és a les comunitats valenciana i murciana on hi ha més plantacions. És especialment dels mesos d’octubre fins al març que aquesta fruita es troba en el millor esplendor gustatiu. L’aranja pertany a la família dels cítrics, es caracteritza pel peculiar gust entre àcid i amargant i se sol consumir en forma de sucs.

Hi ha dues grans varietats d’aranges. D’una banda, les que tenen la polpa de color groc i les que tenen una polpa de color rosat a vermellós.

En tots els casos, aquesta fruita destaca per l’alt contingut en aigua i el baix poder calòric. Es calcula que, aproximadament, una peça d’uns 100 grams, aportaria unes 27 calories. El contingut en vitamina C és el tret definidor d’aquesta fruita, que també inclou d’entre els seus components àcid fòlic. Tornant a la vitamina C, la quantitat que hi trobem per 100 grams és d’uns 40 mg, una xifra que vindria a complir les nostres necessitats diàries d’aquesta vitamina. Recordem que la vitamina C intervé en la formació de col·lagen, dels ossos i les dents i dels glòbuls vermells.

El betacarotè o provitamina A és especialment present en les varietats de polpa vermellosa o rosada i, juntament amb la vitamina C, té un important efecte antioxidant de bloquejament dels anomenats radicals lliures, responsables de l’envelliment cel·lular.

L’àcid fòlic és un altre dels elements que trobem en l’aranja. Aquesta vitamina és usualment receptada a les gestants en els primers mesos d’embaràs i intervé en la producció de glòbuls blancs i vermells, en la síntesi de material genètic, a la vegada que reforça el sistema immunològic.

Els minerals també hi són presents, especialment el potassi que juntament amb l’alt contingut en aigua confereixen a l’aranja un alt poder diürètic, per la qual cosa pot ser un aliment també indicat per a persones que pateixen d’hipertensió arterial o retenció de líquids.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció