L’APDA recomana gestionar amb cura la privacitat de les xarxes socials

L’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) se suma, aquest dilluns, als actes de celebració del Dia Europeu de la protecció de dades. Amb la voluntat de donar a conèixer els drets i obligacions dels ciutadans en aquest àmbit, l’APDA celebra una jornada de portes obertes i ha organitzat per a aquest dilluns a les 19.30 hores una conferència titulada Què cal fer per enredar-se ben enredat amb les xarxes socials a càrrec de l’advocat Ramon Arnó. Tal com ja ha avançat el cap de l’APDA, Joan Crespo, el sector més vulnerable són els infants i joves i se’ls recomana que llegeixin bé les clàusules de privacitat que accepten quan s’uneixen a una xarxa social i que en gestionin bé els mecanismes per compartir la seva informació personal.

Les principals inquietuds entorn de la protecció de dades que existeixen actualment, segons ha informat el cap de l’APDA, Joan Crespo, són aquelles relacionades amb les noves tecnologies, i sobretot amb les xarxes socials. Gairebé tots els adolescents estan presents en una o altra xarxa social, i per tant es poden trobar amb problemes o dubtes sobre l’ús que es pot fer de la informació que hi posen.

Segons ha informat Crespo, els usuaris tenen dret a saber què es podrà fer amb la informació que cedeixen voluntàriament, i per tant en les xarxes hi ha d’haver unes clàusules que s’accepten i que es recomana llegir. El cap de l’APDA ha reconegut que ‘la majoria da xarxes tenen unes clàusules feixugues de llegir’ però ha assegurat que és recomanable llegir-les, ja que és la manera de saber què es vol afegir i què no i com limitar l’accés a cada document, fotografia o comentari.

Tal com s’aprofundirà en la conferència d’aquest dilluns al vespre, Crespo ja ha avançat que una bona eina és configurar amb cura l’accés que tenen els amics o coneguts als continguts de la xarxa. De fet, Crespo ha recordat que ‘si a la vida real tens uns deu o vint amics no pot ser que al Facebook en tinguis 3.000’ i que per tant cal limitar l’accés als coneguts. Ha afegit que ‘hauríem de vigilar de no fer a les xarxes el que no faríem a la vida real’, i per exemple mantenir certes converses o compartir certs documents per mitjans privats i ‘no al mur’.

Per insistir en aquests punts s’ha organitzat la conferència d’aquest dilluns al vespre, on a més de guiar els infants i adolescents en aquest àmbit també s’orientarà els adults, pares, treballadors i institucions sobre com protegir-se amb les noves tecnologies. A més, durant el 2012 l’APDA va oferir xerrades formatives a algunes escoles, i encara estan oberts a oferir-ne més a les escoles que ho vulguin.

També amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Protecció de Dades, durant aquest dilluns l’APDA celebra una jornada de portes obertes per la que han passat alguns visitants. Tot i que les principals inquietuds són entorn de les noves tecnologies, Crespo també ha indicat que als ciutadans els preocupa el dret d’accés a les seves dades personals, com protegir la seva informació i que les empreses s’interessen en com han de gestionar la informació dels seus clients.

TOTES LES NOTÍCIES