L’Apaag vol saber les condicions del cobrament amb capital i del ‘vesting’ del nou sistema de jubilacions

L’Associació del Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag) va celebrar una assemblea extraordinària la setmana passada en la qual es van valorar les simulacions que el Govern ha fet sobre els canvis que vol introduir en el sistema de complements de jubilació. Un dels temes tractats va ser la necessitat de conèixer les condicions dels nous conceptes que apareixen en aquest sistema, com és el cobrament amb capital, és a dir, la possibilitat de disposar de tot el capital en el moment de la jubilació, i les prestacions de vesting, que es refereixen al capital que pot recuperar un funcionari si deixa l’Administració abans de l’edat de jubilació. El president de l’Apaag, Albert Verdú, ha explicat  que es tracta de conceptes positius que aportaran valor afegit al sistema, però que volen que el Govern especifiqui quines condicions tindran. D’altra banda, el sindicat considera que cal buscar la paritat en les aportacions fetes pel Govern i pels treballadors, i que per tant no estarien d’acord en què l’Executiu aportés només un 1% i el treballador un 3%. Durant l’assemblea extraordinària també es va acordar d’iniciar el procés de refundació de l’entitat, per tal de registrar-la legalment com a sindicat, amb les sigles Sipaag.

L’Apaag va celebrar una assemblea extraordinària el passat 28 de gener per tal de valorar les simulacions sobre els complements de jubilació. Tal com ha explicat el seu president, Albert Verdú, han constatat que la intenció del Govern és fer una aportació conjunta entre l’Administració i el treballador d’un 4% del salari, que sumant la part meritada fins a la data, permeti al treballador jubilar-se amb una jubilació d’entre el 58% i el 62% de l’última nòmina, un percentatge que dependrà de l’antiguitat del funcionari.

 

Segons l’Apaag, cal que el percentatge de copagament sigui paritari entre el patró i el treballador, i per tant creuen que la proposta inicial d’un 3% aportat per l’empleat i un 1% pel Govern no és assumible.

 

Un altre tema que genera neguit entre els afiliats són els aspectes que queden per definir, com ara els nous conceptes que es creen pel fet de passar de ser un fons solidari a un fons personal. Així, Verdú ha indicat que volen saber les condicions que tindran qüestions com la capitalització de la jubilació o el vesting. En el primer cas, cal saber com funcionarà la possibilitat de rebre de cop tot el capital en el moment de la jubilació, en lloc de percebre una renda mensual, i en el cas del vesting, cal especificar com es podrà recuperar el capital aportat si un treballador deixa l’Administració abans de jubilar-se. Verdú ha destacat que són conceptes que donaran valor afegit al sistema, ja que fins ara aquestes possibilitats no hi eren.

L’Apaag queda a l’espera que a mitjans de febrer el Govern els presenti el calendari de negociació, amb l’objectiu que es pugui tancar al juny per tal que la llei entri en vigor a principis del 2014. Segons Verdú, de moment estan oberts a iniciar la negociació, tot i que caldrà veure si el calendari que els presenten és realista, i ‘quin nivell de diàleg hi haurà’.

D’altra banda, l’associació ha acordat iniciar el procés de refundació per tal de convertir-se en un sindicat, ja que tal com ha destacat Verdú, quan es va crear, el desembre del 1995, no hi havia encara ni regulació per crear associacions, i molt menys per a sindicats. Així, s’ha acordat dissoldre l’entitat i crear el nou sindicat que en principi s’anomenarà Sipaag, nomenant una comissió gestora que estarà formada per la mateixa junta actual. El nou sindicat tindrà sis mesos per convocar eleccions per a la nova junta. La nova entitat mantindrà els mateixos objectius i heretarà tots els afiliats, que actualment superen els 400.

 

TOTES LES NOTÍCIES