precipitacions

El major dèficit pluviomètric s’ha donat al Vallès Occidental i al Barcelonès, però també a l’oest, al Pallars Jussà i extrem nord de la Noguera. En totes aquestes comarques el percentatge de precipitació anual ha quedat una mica per sota del 70% de la mitjana climàtica anual.
 
Contràriament, l’any s’ha de considerar plujós a diverses àrees de la meitat oest i del nord del país, essent les més extenses les situades al Pirineu occidental, a Ponent i al Prelitoral sud.

Quan es vol fer el balanç de les reserves hídriques d’un territori, generalment s’utilitza l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, que correspon al període comprès entre l’inici de la tardor d’un any i el final de l’època estival de l’any següent.
 
L’any pluviomètric 2014-2015, que va de l’1 de setembre de 2014 fins al 31 d’agost de 2015 ha estat de forma general un any normal o sec en percentatges semblants del territori, encara que també ha estat plujós a gairebé a un 20% del país.
 
La pluviometria s’ha de considerar normal a una part del Pirineu i Prepirineu, a part de la depressió Central, i també en àrees del litoral Nord i Sud.
 
S’ha de parlar d’un any sec a gran part del litoral i prelitoral Central, al prelitoral Nord, així com al nord del prelitoral Sud, i sobretot a una extensa àrea del Prepirineu, sobretot al seu sector occidental. 
 
Contràriament, l’any ha estat plujós a gran part del Pirineu occidental i a les zones elevades de l’oriental com la capçalera del Ter; a punts del Prepirineu, com la serra del Port del Comte o a l’Alta Garrotxa; a una extensa àrea de Ponent que inclou el nord del Segrià i el sud del Noguera; a punts de la Catalunya Central com és la serra de Pinós; en alguns punts de l’Alt Empordà; i també a una bona àrea del Prelitoral sud que abasta la zona del Port, una  part de la Terra Alta, i de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre.
 
 En termes de conques hidrogràfiques, l’any pluviomètric 2014-2015 ha estat plujós a la conca de la Garona, a les capçaleres de la Noguera Ribagorçana i Pallaresa, a trams de la conca del Segre i de l’Ebre, i pel que fa al sector oriental, a la capçalera del Ter, a trams de la conca de la Muga i del Fluvià, a la capçalera del Cardener o a la desembocadura del Gaià. A la resta, l’any s’ha de considerar normal o sec.
 
En referència a l’evolució estacional de la precipitació, les estacions que obren i tanquen l’any pluviomètric (tardor i estiu) han estat en general plujoses o normals, mentre que les estacions del període central (hivern i primavera) han presentat majorment un caràcter sec.
 
En el balanç total de l’any pluviomètric ha pesat força tant el fet que la tardor va ser plujosa o molt plujosa al sector nord del Segrià i a punts de l’Empordà, com també les importants acumulacions de neu que es van donar al Pirineu durant l’hivern. Finalment han sumat les recents tempestes d’estiu a les comarques com el Tarragonès, la Selva i la Garrotxa.
 
La tardor va ser plujosa en general i molt plujosa al nord del Segrià, la qual cosa queda reflectida en el balanç total de l’any pluviomètric. En canvi va resultar seca a la Val d’Aran, i normal o seca a punts del litoral. Les nevades van ser escasses i es va destacar alguns gruixos al vessant sud del Pirineu i del Pirineu Oriental. 
 
L’hivern 2014-2015 va ser sec a la major part del Principat, i molt sec al Prepirineu occidental i a d’altres punts del nord del país. Ara bé, va resultar plujós al vessant nord del Pirineu, a cotes altes del Pirineu oriental i a punts del litoral tarragoní. En aquesta estació sí que cal destacar importants acumulacions de neu al Pirineu.
 
La primavera va ser seca a gran part del país, i molt seca a àmplies zones de Ponent, si bé va ser plujosa o molt plujosa a punts del sud i extrem nord-est.
 
L’estiu, amb un comportament molt irregular, ha presentat trets secs a bona part del litoral Central i Nord, al prelitoral Central i Sud. En canvi ha estat plujós a determinats punts de les comarques de la Garrotxa i la Selva, al sud de la Noguera, al Tarragonès, al sud de la Ribera d’Ebre i sud del Montsià. 
 
 Pel que fa a les nevades, l’any 2014-2015 no ha assolit ni de lluny els valors més excepcionals dels dos anys anteriors. Durant la tardor de 2014 no es van donar nevades destacades i fins i tot cal recordar que l’octubre va ser un mes en que gairebé no va nevar ni en les zones més elevades. Només a finals de novembre es va donar un episodi de nevades importants al vessant sud del Pirineu i Prepirineu oriental. L’hivern 2014-2015 no va superar la innivació dels hiverns dels anys anteriors, tot i que al vessant nord el gruix de neu va ser més alt que la mitjana en diversos moments de la temporada. En canvi, al vessant sud no va nevar gaire.  Fins al mes de febrer no va caure una nevada destacada a bona part del Pirineu, sobretot a les cotes altes del Pirineu occidental, i especialment al seu vessant nord. Va ser també durant aquest darrer mes quan la neu es va veure a cotes baixes a molts indrets del centre i sud del país, on en algun casos feia més de 10 anys no hi nevava tant.
 
A continuació es mostren les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) en les quals la precipitació acumulada durant l’any pluviomètric 2014-2015 ha estat superior als 1.300 mm, ubicades gairebé totes a les parts més elevades del Pirineu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada