L’any 2014 ha estat normal a cotes altes però càlid al fons de vall i cotes baixes

tempsA partir de les dades de les estacions meteorològiques gestionades pel CENMA‐IEA s’observa la variabilitat present al país, de manera que l’any 2014 ha estat càlid al fons de vall i cotes baixes (+0,9 ºC), mentre que a cotes altes per sobre els 2000 m ha estat un any normal (‐0,2 ºC) o fred (‐0,9 ºC), ja que els valors de temperatura mitjana han estat més de 0,5 ºC inferiors a la mitjana climàtica.

Pel que fa a la pluviometria, el 2014 ha estat un any normal o lleugerament plujós (102‐113 %) al conjunt del Principat respecte els valors climàtics de referència 1971‐2000 que ens ofereix l’Atles Climàtic Digital d’Andorra*.

Si es fa un cop d’ull al llarg dels diferents mesos, s’observa que tant per la precipitació com per la temperatura, la marcada variabilitat típica dels climes mediterranis ha estat present. Tot i que la manca de precipitació no ha estat una característica rellevant d’aquest any, en aquest sentit, destaca l’ocurrència d’alguns mesos secs com el maig (55 %) o l’octubre (71 %). L’any 2012, en canvi, les precipitacions del mes de gener, del juliol i l’agost no van arribar al 35 % de la precipitació mitjana climàtica. Destacar que el primer trimestre de l’any (gener, febrer, març) i l’agost van ser plujosos, però es vol fer èmfasi en el mes de nombre que va ser molt plujós, especialment al sud d’Andorra, (240 % a Perafita).

Pel que fa a la temperatura, destaquen el juliol com a mes anòmalament més fred amb temperatures màximes de fins a 7 ºC més fredes que la mitjana climàtica. És el cas de l’estació meteorològica de Perafita, on habitualment es registren unes temperatures màximes mitjanes de 19,6 ºC i aquest juliol s’han quedat en 12,5 ºC. En canvi, l’octubre ha estat marcadament càlid a tot el Principat, amb valors de la temperatura mínima que han estat entre 3,4 i 5,5 ºC superiors per l’època. A Aixàs, la temperatura mitjana mensual de les mínimes ha estat de 8,4 ºC enlloc de 2,9 ºC com seria habitual.

És interessant fer notar la variabilitat espacial que han mostrat les anomalies de temperatura en el territori andorrà. Concretament, pel que fa a les temperatures màximes, les anomalies han estat en general negatives (fredes) i més rellevants a l’alta muntanya. Mentre que positives (càlides) i més destacables a cotes mitjanes i baixes per les temperatures mínimes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.