L’any 2013 es tanca amb un lleuger creixement de les importacions

alcobeEl Consell de ministres ha analitzat i valorat aquest dimecres alguns dels principals indicadors econòmics corresponents al 2013. El més destacat és el de les importacions de mercaderies, un dels indicadors de referència per mesurar l’estat de l’economia.

Així les importacions van augmentar durant el 2013 un 0,3 per cent situant-se en un valor de 1.089 milions d’euros. L’increment de l’entrada de mercaderies ha estat especialment sensible el desembre amb unes importacions de 101,5 milions d’euros, el que representa un augment del 8,7% respecte el mateix període de l’any anterior.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé ha comparegut en la roda de premsa posterior al consell de ministres per fer l’anàlisi de les dades. Alcobé ha presentat les xifres sobre importacions, descomptant-ne els carburants, una mercaderia extremament sensible a l’evolució de la matèria primera i per tant no indicativa del consum intern.

Així les compres a l’exterior, sense tenir-hi present el gasoil i la gasolina, s’han incrementat un 4,6%. L’augment, que trenca la tendència negativa dels darrers set exercicis, s’ha consolidat al llarg de l’any. Si el primer trimestre es va produir una pujada tímida del 0,3%, en el segon ja es va situar en el 3,9% i el darrer tram de l’any va créixer ja fins el 6,8 i el 6,9% el tercer i quart trimestre, respectivament.

El ministre també ha valorat altres indicadors com la creació de negocis. Així si el 2012 es va tancar amb més baixes que obertures (626 baixes per 528 obertures) el 2013 la tendència s’ha invertit amb un balanç de +225, fruit d’un total de 731 obertures (un 38% més que el 2012) i 506 baixes (un 19,2% menys).

La millora de l’activitat econòmica ha començat també a repercutir en el mercat laboral. L’octubre ha estat el tercer més consecutiu amb increment del nombre d’assalariats respecte el mateix mes de l’any anterior, fet que evidencia que les empreses comencen a crear nous llocs de treball. Així la CASS tenia registrats l’octubre un total de 34.467 assalariats, un 0,5% més que el mateix mes del 2012.

També presenta una evolució favorable la xifra d’aturats inscrits al servei d’Ocupació. El desembre es va tancar amb una xifra de 800 inscrits i set mesos consecutius de caiguda respecte el mateix període de l’any anterior.

El ministre d’Economia ha completat la seva presentació amb les dades de matriculacions de vehicles, que van créixer un 10 per cent el 2013 fins a situar-se en les 2.487.