L’antològica del Sergi Mas, es podrà admirar al CAEE fins el 28 de març 2015

El Sergi Mas és un pintor, gravador, dibuxant i reconegut escultori i ara el CAEE ens en presenta una mostra antològica (1995 – 2014). Autor de la primera reproducció escultòrica de la imatge romànica del Santuari de Merixell, (actualmente convertit en Basílica integrada en la Ruta Mariana), el Sergi no ha perdut la senzillesa de l’artista proper a les arrels més pures de l’art popular que professa, i transmet. 

El Sergi Mas sempre respira creativitat pels quatre costats, però alhora sempre sorprèn, i ara en aquesta nova exposició, al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, hem redescobert que és un  mestre de totes les tècniques i que el color natural i oníric de les seves obres s’enriqueix en cada pas del seu propi temps. L’autor s’expressa i narra amb el seu pinzell ple de llegendes “recreades”, un món nascut d’arrels polpulars.

A la part central de la Sala trobem una sèrie d’obres on destaquen “Nunci i Conseller a la casa de la Vall” (2001) (Col·lecció de la Sindicatura) , “Flor de lliri, lliri blanc”, “La fornera d’Engolasters” , “Teixint una bufanda per a Carlemny”, aquestes últimes tres obres són datades al 2014. I totes quatre són pintades al “tremp d’ou sobre fusta”. Una técnica que l’autor ja havia emprat amb anterioritat i amb la qual  també ens mostra un altra tresor: “La Verge de Meritxell i els estels” (1993) que  pertany  a una col·lecció particular.

sergi masTrobem també unes xilografies on hi ha una escena del “Barber al carrer dels Xiulets”, on el barber afaita un home i al seu entorn hi ha un saxofonista i un flautista, envoltats per les gallines que entren i surten de la casa de pagès on s’ha establert el barber. 

 “L’esquilador a Aixovall” (1967) també és una xilografía sobre fusta que reprodueix la ramaderia del llogaret amb total fidelitat. També ens  porta a Ordino a la “Festa de l’Óssa” aquesta vegada mitjançant una xilografía a dos tintes. Seguidament descobrim “Els jugadors de cartes, jugant-se l’Ós” (2012), un gravat a la “veta de fusta” (3 planxes).

 Arribem al centre de l’àmbit expositiu, on hi ha precisament “L’Esteve Albert fent la picada, de la poció mágica dels druïdes” (2014), un gravat realitzat també amb la técnica anterior. 

 La fusta noble és el protagonista amb que el Sergi ha treballat sempre, des d’aquella “caixa de núvia” i l’escudeller antic que guarda en un llibre documentat, que compartim tots els andorrans.  Aquí, ara també amb fusta ens presenta unes enormes “bitlles”, escolpides sobre fusta de roure i decorades amb diverses musicatures.

En les vitrines del Centre d’Art d’Escaldes,  hi trobem petites sopreses com els “esclops de fusta d’en Pau”. I el “Tòtem del Gerard” (2008), escrit sobre fusta. En un altre espai quasi amagat, els petits “minicontes de Nadal” en paper de barba i colors celestials, que s’ha inventat el Sergi, un poeta del color. I els rovellons són també de molts colors, segurament pintats a la natura, inspirant-se en les seves  “Valls Desitjades”  que al seu dia van donar nom a un dels seus últims llibres. (Editorial Andorra). 

Per acabar i tal com he escrit en el llibre de comentaris de l’Exposició del CAEE, el Sergi Mas, al qual sempre he admirat i ell ho sap, amb aquesta exposició, repeteixo, m’ha seduït, a travès de la fusta noble i la tècnica del seu treball reposat, vital i irrepetible.  

Tanmateix s’han programat activitats paral·leles com el “Taller de talla de fusta” dedicat a les Musicatures, per al proper dijous dia 19 de febrer a les 19 hores.

I per al mes de Març 2015, pel dia 19, hi ha prevista una visita guiada.  Es pot fer la reserva prèvia al tel. 802255 o a centreart@e-e.ad d’Escaldes-Engordany, al Principat d’Andorra.

Us convido a apropar-vos al CAEE, ja que la mostra es podrá visitar fins el 28 de març 2015,i alhora podreu conèixer una bona part de les seves obres inèdites. Us sorprendreu!

TOTES LES NOTÍCIES