L’Andros, amb els Panis, Ferrier, Laffite i companyia, marxa d’Andorra amb ganes de tornar

Margot Laffite va estar espectacular en la conducció del seu cotxe
Imatge espectacular de l’Andros (FotoEsport)

En la present edició del meeting d’Andorra del Trophée Andros 2022/23, en la categoria Elit PRO, Aurélien Panis va fer tot un recital en la segona jornada, guanyant totes les mànegues en les quals va competir.

El guanyador del divendres (dia 16) va ser Christophe Ferrier que va superar per la mínima al campió 2021/22, Jean B. Dubourg. En la categoria Elit, el nom propi a destacar va ser Margot Laffite que, amb el seu doble triomf, va demostrar que segueix en plena forma malgrat el pas dels anys.

La inclusió del “jocker”, és a dir, un lleuger canvi del traçat que cada pilot ha de superar una vegada de la disputa de les finals, va generar molts comentaris, uns favorables (pilots habituals del Rallycross) uns altres, no tant, i la majoria acceptant que, sí és una normativa del reglament caldrà respectar-la.

Cal destacar que, durant tot el cap de setmana, el degoteig d’aficionats que van passar per les oficines del Circuit Andorra – Pas de la Casa per a comprar l’entrada al recinte, va ser constant. L’esmentat tiquet donava accés a l’interior del pàdoc, una opció que no van voler perdre’s la majoria dels desplaçats al Pot d’Envalira.


Els vaivens de la climatologia un trencaclosques per a l’equip de pista del Circuit Andorra
Mai acostuma a ser tasca fàcil la preparació de la pista per a la disputa d’una competició, però tot es complica quan factors tan decisius com la climatologia es comporten de manera irregular. En aquesta ocasió, l’equip de manteniment de pista del Circuit Andorra – Pas de la Casa, no va tenir l’esperada recompensa al seu treball a causa dels canvis bruscos de temperatura que es van registrar durant les jornades prèvies a la disputa de la cita andorrana del Trophée Andros 2022/23.

La solució d’emergència, ja contemplada en anteriors edicions, va ser disputar el primer dia de competició en un traçat molt tècnic i amb la novetat de la “volta jocker”. En el segon meeting, el traçat va ser completament diferent, per a evitar les parts més castigades del traçat, el circuit a superar va ser molt ràpid i sense grans dificultats tècniques.

Marc Gutierrez “Guti”, responsable de l’esmentat equip va voler fer la lectura positiva de la situació viscuda. Així ho comentava: “Aquest cap de setmana, el meeting, amb dificultats s’ha pogut disputar. Penso que amb les previsions que tenim per a la setmana vinent (el divendres 8º i 3º), cal pensar que la sortida dels cotxes a pista hagués estat sobre asfalt des de l’inici. Contra el temps no es pot lluitar.”   


1r. meeting (divendres 16)
ELITE PRO, Ajustat triomf de Christophe Ferrier
La jornada inicial del Trophée Andros en les instal·lacions del Port d’Envalira es va iniciar amb la disputa dels entrenaments cronometrats. Yann Ehrlacher (46”477) va marcar el millor crono de la mànega inicial.

En la primera mànega qualificativa, va seguir el domini del jove pilot de l’equip Dupessey As01, que semblava llançat a aconseguir el seu segon triomf parcial en el traçat del Port d’Envalira. Ehrlacher va completar les tres voltes amb un temps de 2’18”691.

En la segona mànega qualificativa, va arribar el torn de Christophe Ferrier (Métropole NICE) que fins al moment va estar a “veure-les venir”, però en aquesta mànega va fer les tres voltes per sota de 46”, l’únic que ho va assolir, i va presentar la seva candidatura al triomf.

La disputa de la Super pole, va ajustar encara més la classificació de cara a les finals. Jean B. Dubourg (Renault Zoe), després de ser tercer i segon respectivament en les mànegues qualificatives, va obtenir el millor crono i els 6 punts en joc en aquesta mànega.

La Super Final, també va ser dominada pel pilot de Renault, després d’una dura lluita amb Ferrier, Panis i Ehrlacher que van intentar sorprendre, al campió de l’especialitat, fins a l’últim metre de competició.
Una vegada comptabilitzades les puntuacions de les mànegues disputades, Ferrier es va proclamar vencedor per un sol punt de diferència respecte a Dubourg.

Classificació:
1. Cristophe Ferrier, 64 punts, 2. Jean B. Dubourg, 63 p., 3. Yann Ehrlacher, 56 p.,  4. Aurélien Panis. 55 p., 5. Olivier Pernaut. 53 p.


ELITE,  Excel·lent Margot Laffite
Margot Laffite (SLR Mersen) va ser la clara vencedora de la categoria ELIT en aquesta primera jornada, després de decantar a favor seu l’espectacular lluitar que va mantenir amb Louis Gervoson (ISERE Audi A1) i Emmanuel Moinel (Renault ZOE).

Laffite va ser la vencedora, tant de les mànegues qualificatives com de la gran final. En aquesta mànega decisiva la seva pressió sobre Moinel va ser constant fins que el pilot de Renault va acabar fora de la pista.

Classificació:
1.-Margot Laffite, 62 punts, 2.-Louis Gervoson, 55 p., 3. Emmanuel Moinel, 53 p., 5. Julien Febreau, 52 p., 5. Gerard Fontanel, 51 p.


2n meeting (dissabte 17)
ELITE PRO. Es va repetir la lluita de fa un any. Aquesta vegada Panis superior a Ehrlacher  
En la segona jornada de competició en el Circuit Andorra – Pas de la Casa, Aurélien Panis i Yann Ehrlacher van obsequiar a tots els presents amb un espectacular duel que, aquesta vegada, va resultar clarament favorable a Panis.

El pilot francès al volant de l’Isere Audi A1, va completar una jornada sense fissures i en conseqüència els seus rivals, que van intentar pressionar-lo, no van aconseguir el seu objectiu.

Panis, a més, d’anar de pressa en la pista, va haver de superar un incident que va deixar al seu company (Louis Gervoson), amb el qual comparteix volant, parat en la pista pràcticament a la sortida de la super final elite. Una vegada la mecànica en el box, es va poder reparar i Panis va sortir a competir el seu super final, amb la concentració al màxim.

Classificació: 1
Aurélien Panis, 68 punts, 2. Yann Ehrlacher, 62, 3. Adrien Fourmaux, 58 p., 4. Dorian Boccolacci, 54 p., 5. Jimmy Clairet. 52 p.  


ELITE, Margot Laffite va tornar a marcar el ritme
L’experimentada pilot francesa va deixar ben clar que el canvi de traçat no seria una dificultat insuperable per a aconseguir el seu segon triomf en el Pas de la Casa. Va dominar les mànegues qualificatives i amb el triomf assegurat es va mostrar més conservadora en la final. Va ser superada per Julien Febreau en la sortida, a partir d’aquest instant es va limitar a no perdre distàncies amb el seu rival i aprofitar, si es produïa, qualsevol “lapsus” que pogués tenir el líder.

Una vegada completades les sis voltes de la final, triomf parcial per a Febreau i guanyadora del meeting Laffite.

Classificació:
1.-Margot Laffite, 61 punts, 2.-Julien Febreau, 589 p., 3. Edgar Maloigne, 53 p., 5. Louis Gervoson, 51 p., 5. Matthieu Baumel, 50 p.
 
Àlex Bercianos: Cansat però molt satisfet
Malgrat el cansament acumulat de llargues jornades mimant tots els detalls per tal que res quedés a l’atzar, no podia amagar la seva satisfacció per haver completat el seu cinquè com a responsable de l’Andros a Andorra i, a més, rebent les felicitacions de tothom.

Pel que fa al traçat, Àlex comentava: “Malgrat no ser un any 100% favorable, hem tingut la possibilitat de posar neu als talussos i de fer una pista que va aguantar, en un percentatge molt elevat, el desgast que provoca el pas dels cotxes durant dos dies seguits. A més, pilots experimentats en l’especialitat (Dubourg, Laffite, …) o d’altres habituals del mundial de ral·lis (Fourmaux) es van mostrar molt a gust en el traçat. Fourmaux va anar més enllà i em va dir que algunes reaccions del cotxe li recordaven el Rally de Suecia. La felicitació pel treball fet, a més, em van deixar clar que el seu desig és tornar al Pas de la Casa.”

El responsable de les instal·lacions del Port d’Envalira també va voler destacar el suport de país: “Sens dubte, la instal·lació va creixent i sentir el suport de les entitats andorranes és un plus de confiança per a seguir treballant i millorant cada dia.”

Les activitats en el Circuit Andorra – Pas de la Casa, es van iniciar amb l’arribada de les primeres nevades en el Port d’Envalira. A nivell de competició l’Andros ha estat la primera cita a destacar, però lluny de poder-se relaxar, l’activitat segueix de manera imparable: “Per sort així és. El proper dimecres comencem els testos amb Alpine Racing, pensant en el categoria de 2 rodes motrius de les GSeries. És a dir, ahir dissabte, vam tancar una carpeta, però dintre de tres dies n’obrim un altre que s’allargarà fins a mitjans de febrer. Estem molt a gust amb aquest ritme.”  

Superats els primers meetings de la temporada (Val Thorens i Andorra), la 34a edició del Trophée Andros entra en l’habitual treva nadalenca. Els equips reactivaran l’activitat competitiva els dies 6 i 7 de gener en l’estació d’esquí d’Isola 2000.

TOTES LES NOTÍCIES