land-art-massana

“Andorra, de la Terra al Cel” és el títol del projecte que ha portat a terme el Comú de la Massana, sota la coordinació de l’Escola de Jardineria i Art Floral de Catalunya i el patrocini d’Andorra Turisme i el departament de Medi Ambient del Govern. Es tracta de dues intervencions de land art de dos artistes recentment premiats amb el premi FAD a la millor arquitectura  efímera, Ariane Patout i René Müller. Les seves obres, que ja es poden veure a la Caubella i al Prat del Colat, són la base del Festival de Land Art, que durant divendres i dissabte proposaran diversos tallers per acostar-nos a aquesta disciplina artística que pren com a base elements de la natura per construir obres enmig dels paisatges.

“Aquest projecte culmina el cicle del treball de gestió forestal que porta a terme el comú de la Massana, des d’un punt de vista artístic, paisatgístic i de sensibilització”, ha explicat la consellera Jael Pozo, ja que “tot el material utilitzat prové del bosc del Pardal, una zona que des de fa tres anys estem netejat ja que va afectada a causa de les tempestes del 2012”.

D’altra banda, el director de Medi Ambient del Govern, Marc Rossell, ha volgut remarcat que aquest és el primer projecte que neix al voltant del paisatge. “Hi vam apostar perquè recull tota l’essència de l’Estratègia Nacional del Paisatge i del Conveni Europeu del Paisatge, a traves d’accions que donen valor a l’entorn i que tenen com a base la divulgació i la participació”.

Per la seva part, el director de Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres està convençut que aquestes obres “donen un valor afegit al nostre paisatge que els nostres turistes sabran apreciar”.  Torres ha remarcat la importància de poder articular un itinerari artístic fàcil i adaptat a tot tipus de públic, a través de la contemplació del paisatge i la interpretació dels elements amb què s’ha creat.

Els dos artistes, Ariane Patout i René Müller, s’han mostrat satisfets de ser els pioners en portar el land art al país. “La riquesa del paisatge d’Andorra és una gran font d’inspiració per a un artista”, assegura Patout, que ha explicat que en aquest procés creatiu han volgut anar des de la terra, representada pel niu de grans dimensions instal·lat al Prat del Colat, fins al cel, a través d’un bosc de bedolls que acaba amb una gran escala de set metres d’alçada i que es pot contemplar a la Caubella, a Pal.  Tots dos estan cansats de l’enorme esforç realitzat durant tot el procés creatiu, seleccionant el material i realitzant l’obra. Per posar un exemple, per fer el niu s’han utilitzat deu tones de troncs de pi negre, reciclats del bosc del Pardal de Pal.

Pel que fa als tallers (, el de divendres anirà a càrrec de Patout, que s’adaptarà a l’edat dels nens que hi participin. L’artista proposarà la contemplació del bosc de bedolls, realitzat amb troncs d’arbres morts i replantats, als quals ha donat forma amb motoserra i ha pintat, amb la intenció de transmetre la sensació d’enlairar-se cap al cel.  Patout buscarà les emocions i sensacions dels infants, als quals també animarà a realitzar estructures verticals amb branques i troncs.

Per la seva banda, René Müller serà l’encarregat dels tallers de dissabte i proposarà als participants jugar i experimentar amb el niu gegant. “Jugarem amb el niu i amb el que simbolitza. Els nens seran petits ocells que estan a casa i que s’enfilen, salten, juguen i proven noves aventures”, explica l’artista.

Les obres de Patout i Müller tenen una característica que les fa especials dins el món del land art i és que no són tan efímeres com acostumen a ser les intervencions d’aquest gènere. “Ara es tracta de veure l’evolució d’aquestes obres a través de les estacions. Serà interessant veure el pas del temps”, afirma la directora de l’Escola de Jardineria i Art Floral de Catalunya, Roser Bofill, que està convençuda que “aquest festival obre una nova etapa perquè Andorra es converteixi en un referent del land art”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada