ancL’Assemblea Nacional Catalana d’Andorra preveu portar la campanya Signa un vot per la independència al Principat a principis de gener. La iniciativa consisteix en una recollida de signatures dels catalans residents a l’estranger que es posicionen a favor de la independència de Catalunya i de persones d’altres nacionalitats que hi donen suport. Aquests vots s’enviaran al Parlament de Catalunya, segons ha explicat el portaveu de l’ANC a Andorra, Manel Urindar, per demanar que es faci una consulta quan abans millor i, en cas que no es pugui realitzar insten al Parlament a declarar unilateralment la independència. Així, les signatures recopilades per l’ANC i les assemblees exteriors servirien com a vots favorables a aquesta opció, ha afirmat Urindar.

La campanya de l’ANC Signa un vot per la independència podria arribar a Andorra pels volts dels dies 10, 11 i 12 de gener. L’Assemblea d’Andorra està esperant rebre el reglament que s’ha enviat a les assemblees exteriors per poder iniciar la campanya. Com ha explicat el portaveu de l’ANC d’Andorra, Manel Urindar, es fa servir una eina legal anomenada dret a petició, per la qual qualsevol ciutadà pot demanar a qualsevol institució pública, administració o autoritat el que consideri.

En aquest cas, s’articula com una recollida de signatures per demanar al Parlament de Catalunya ‘que intenti fer la consulta el més aviat possible, l’any vinent, i si no es pot perquè s’impugna o s’estira en el temps declari la independència’, ha manifestat Urindar. En cas, doncs, que no es pogués arribar a convocar un referèndum o consulta la signatura s’interpreta com un vot favorable.

‘És una forma perquè la gent que potser no podrà votar i vulguin dir que sí, puguin dir que haurien votat que sí si s’hagués fet la consulta’, ha resumit el portaveu de l’ANC. A més, ha afegit, és un mètode ‘comprovable legalment’.

La campanya la poden signar els catalans residents a Andorra però també persones d’altres nacionalitats que vulguin donar suport a la independència de Catalunya. ‘Qualsevol persona que cregui que Catalunya hauria de ser un Estat independent podria signar’, ha assenyalat Urindar. En cas de les altres nacionalitats comptarien com a vots de suport però no serien vàlids legalment davant d’un procés d’autodeterminació, ha admès.

Una altra iniciativa que estan preparant és una xerrada a finals de gener ‘per resoldre dubtes’ en aspectes com la situació de les pensions en un estat independent, els escenaris que es donarien davant d’un possible boicot o l’ús de l’euro, entre altres, segons ha explicat el portaveu de l’ANC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada