L’amiant suspèn els treballs de restauració de Ràdio Andorra

Les persones treballadores que estan duent a terme els treballs d’inventari i de restauració de Ràdio Andorra han trobat restes d’amiant en diferents elements. Des del ministeri de Cultura s’ha decidit suspendre l’activitat fins que s’extreguin totes les restes del material tòxic i han confirmat que “no suposa cap risc per a les persones que hi treballen”, ha explicat aquest dimecres el ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

L’amiant s’ha detectat en “molts indrets però amb poques quantitats”, ha explicat Cinca, en elements com bobines self, fusibles o filaments de cordó, i tenia la funció d’aïllar de la calor i l’electricitat. La presència del material en l’edifici de Ràdio Andorra s’explica perquè a l’època era un recurs utilitzat de manera habitual per les seves propietats. El Govern elaborarà una memòria tècnica i el pla de treball per fer l’extracció dels elements, que s’integrarà a la segona fase de les obres de rehabilitació que posarà en marxa el ministeri d’Ordenament Territorial. Un cop es retiri tot l’amiant, es reprendran els treballs d’inventari i restauració.

Pel que fa al futur de l’edifici, el ministre Cinca ha deixat entreveure que el Govern “té diverses opcions sobre la taula” i que el cap de Govern “probablement ho anunciï en el debat d’orientació política”, que tindrà lloc el pròxim 17 i 18 de setembre.

El ministeri de Cultura defineix l’entorn de protecció de Sant Serni de Llorts

El consell de ministres ha aprovat el decret pel qual es delimita de manera definitiva els entorns de protecció de l’església de Sant Serni de Llorts, a la parròquia d’Ordino, i els criteris a seguir en futures intervencions sobre el monument i el seu entorn. L’església romànica va ser declarada bé d’interès cultural al 2003.

Segons el nou decret, els entorns del monument es divideixen en dues zones. La primera, anomenada d’acompanyament, suposa els 20 metres més pròxims a l’església i la gestió és competència del Govern, que ha d’establir els criteris que preservin la imatge del monument i el seu context més immediat. La zona preventiva, més enllà de l’entorn pròxim del monument, busca la continuació del context del monument i de les visuals i elements arquitectònics que acompanyen al bé. La gestió de la segona zona correspon al comú d’Ordino, que podrà integrar els terrenys al seu pla d’urbanisme parroquial.

S’adjudica la 2a fase d’inventariat dels béns mobles de la casa Rossell

El ministre Cinca també ha fet pública l’adjudicació de la segona fase d’inventari dels béns mobles de la casa Rossell a l’empresa Retoc per un import de 40.755 euros. L’inventariat catalogarà al voltant de 1.100 objectes, que formen part d’una col·lecció “de molta vàlua per la varietat” i que reflecteix la manera de viure de l’època. Els treball de l’empresa Retoc seguiran als que van realitzar els tècnics del departament de Cultura fa més de deu anys.

El Govern licita un concurs per definir l’estratègia digital dels museus i monuments nacionals

Donar accés a l’oferta patrimonial i fomentar la difusió i el coneixement a través de les noves tecnologies. És el que s’ha proposat el ministeri de Cultura i, per aquesta raó, el consell de ministres ha aprovat la convocatòria d’un concurs internacional per l’estratègia digital dels museus i dels monuments. El nou web permetrà integrar tots els canals de comunicació d’una manera senzilla, amb la intenció de donar a conèixer els atractius culturals del Principat, contribuint a la fidelització del públic actual, però també a la captació de nous visitants. Les ofertes es podran presentar fins al 17 d’octubre.

TOTES LES NOTÍCIES