L’Americana ja està entre nosaltres

La nova edició de l’Americana-Festival de Cinema Independent Nord-americà de Barcelona obra aquest dimarts dia 3 de març la seva programació amb el film guanyador de Sundance ‘The Miseducation of Cameron Post’ de Desiree Akhavan, en què una noia, la Cameron del títol (Chloë Grace Moretz), és tancada per la seva família en un internat per corregir “desviacions” sexuals després de ser enxampada mantenint una relació amb una altra noia. En l’edició d’enguany de l’Americana’2019 destaca especialment la retrospectiva dedicada als germans David i Nathan Zellner, tot un referent del cinema indie nord-americà, i convidats d’excepció del certamen barceloní.

Després de passar pels festivals de Berlin o Sundance, finalment podrem gaudir de l’atípic i excèntric western ‘Damsel'(2018) en què Samuel Alabaster (Robert Pattinson) busca a la seva promesa en un poblet perdut de l’Oest mentre la seva Penélope (Mia Wasikoeska) ha estat segrestada, protagonitzant ambdós sengles viatges al no res en una certa propensió a la bogeria. A part de l’atractiu darrer treball dels Zellner es podran recuperar tant els seus delirants curtmetratges com títols precedents més recents, cas de la preciosa ‘Kumiko, The Treasure Hunter’ (2014) on la seva protagonista enfila un insòlit viatge a la gèlida Minnesota a la recerca d’un tresor escapant de la seva avorrida vida.

La música tindrà el seu protagonisme en la programació de l’Americana, tal com posarà de manifest el film de clausura de la secció TOPS, ‘Blaze’ d’Ethan Hawke, un biopic sobre el cantant de country nord-americà Blaze Foley, interpretat en pantalla pel també músic Ben Dickey. Igual que la comèdia desenfadada ‘ Hearts Beat Loud’ de Brett Haley a la secció NEXT, on Frank (Nick Offerman), un pare que regenta una botiga de vinils a punt de tancar, compon un tema juntament amb la seva filla (interpretada per l’actriu i cantant Kiersey Clemons) mentre Frank s’enamora de Leslie (Toni Colette), la propietària de la botiga.

Cal fer esment que el festival Americana recupera un film rescatat recentment pel MOMA després de passar pel festival de Rotterdam de 1991, ‘The Golden Boat’ del xilè internacional Raúl Ruiz, un viatge estrafolari i absurd al Manhattan d’aquells anys, amb aparicions de Jim Jarmush o Babet Schroeder, i que comptarà amb la presentació d’un dels seus productors, el català Jordi Torrent. I en l’àmplia oferta de documentals podem trobar un treball consagrat a l’enigmàtica figura del famós actor còmic Bill Murray, ‘The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from a Mythical Man’ de Tommy Avallone, un actor que, segons la llegenda, es presenta per sorpresa en festes o te’l pots trobar servint copes en qualsevol bar.

Expectació ha aixecat també la presència del debut rere la càmera de l’actor Paul Dano a ‘Wildlife’, coescrita conjuntament amb la seva parella, Zoe Kazan, adaptant la novel·la homònima de Richard Ford. Una òpera prima ambientada en la dècada dels seixanta protagonitzada per una parella en crisi – un matrimoni interpretat per Jake Gyllenhaal i Carey Williams – després que l’home perd la feina i la seva dona comença a refer la seva vida. Les diferents seus de l’Americana seran la Filmoteca de la Generalitat, els Cinemes Girona i el cinema cooperativa Zumzeig. Podeu consultar graella i ampliar informació a https://americanafilmfest.com