L’ambaixadora francesa confirma que la variant d’Ax-les-Thermes s’inaugurarà aquest Nadal

L’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, ha confirmat aquest dijous durant la celebració de la festa nacional francesa que la variant d’Ax-les-Thermes, que permetrà reduir el viatge d’Andorra a Tolosa en més de 10 minuts, s’inaugurarà abans de les vacances de Nadal. De Matha ha destacat les bones relacions entre Andorra i França, ha reconegut l’escenari d’inquietud que deixa a Europa el ‘Brexit’, i ha demanat que la ruptura britànica no pot esdevenir una raó per frenar els projectes d’apropament. 

Unes 400 persones, entre residents francesos i autoritats andorranes, han celebrat aquest dijous a la tarda la festa nacional francesa als jardins de l’ambaixada francesa, on Ginette de Matha ha ofert una recepció. L’ambaixadora ha començat el seu parlament lamentant l’any difícil pel que fa a la violència terrorista, i celebrant que, tal com ha anunciat el president de la República, l’estat d’emergència s’aixecarà el proper 26 de juliol, tot i que “les amenaces es mantenen”. 
  
També ha parlat del projecte Poctefa que servirà per millorar la prevenció dels riscos d’allaus a les carreteres RN20 i RN22, així com la finalització de la variant d’Ax-les-Thermes, prevista per a finals d’any. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en declaracions posteriors al parlament, ha afegit que també s’han desbloquejat pressupostos d’una sèrie de partides que han de permetre fer estudis perquè “el gran projecte de fer quatre carrils entre Ax-les-Thermes i l’Hospitalet tingui una certa viabilitat”. El ministre ha assegurat que es tracta d’una bona notícia, perquè “si només ens quedem amb el projecte més ambiciós, difícilment es farà alguna cosa a curt termini”.

De Matha també s’ha referit al fet que mica en mica, les relacions econòmiques d’Andorra amb França i Espanya es van equilibrant, i ha celebrat que la balança comercial, és a dir, la diferència entre el que s’exporta i el que s’importa, suposa per França cada cop un import més elevat, que es va situar en 216 milions d’euros el 2015. L’ambaixadora considera que un dels camps on es poden potenciar les relacions és el de l’energia, per la necessitat de diversificar que ha obert la COP21.

D’altra banda, l’ambaixadora també ha volgut destacar que també s’incrementa el percentatge d’alumnes del sistema francès que opten per cursar els estudis superiors a França, arribant a més del 70%. Des del Govern, tant Toni Martí com Gilbert Saboya han celebrat les bones relacions que hi ha entre Andorra i França. Martí ha destacat les millores en la xarxa viària i el fet que cada cop més estudiants optin per les universitats franceses, tot agraint que l’estat veí tracti els estudiants andorrans com si fossin francesos, sobretot per poder-se beneficiar d’ajudes socials. 

De la seva banda, el ministre d’Exteriors creu que ara més que mai cal tenir cura de les relacions amb França de cara a l’aproximació cap a Europa, ja que és el tema més important a tractar durant els propers anys i “França sempre ens ha ajudat molt, és un país amic i pot entendre molt bé les nostres particularitats”. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada