L’Ambaixada d’Espanya acull els “rapsodes” de… Alcázar de San Juan (Terra del Quixot)

El passat divendres 27 de maig, la sala d’actes de l’Ambaixada Espanyola a Andorra va acollir l‘última etapa de la lectura de “24 hores de poesia itinerant”, organitzada per l’Ateneo de Alcázar de San Juan, de la província de Ciudad Real.

Fa 18 anys que es va iniciar aquest projecte literari de “24 hores de lectura poètica”  a Alcázar de San Juan, però  des  de fa una dècada, els organizadors van  decidir de transformar aquesta proposta  en una “lectura poètica itinerant” amb la inclusió de diferents indrets de la geografia que en alguna edició va incloure una incursió fins a Portugal . Aquest any  la ruta literària del “Ateneo de Alcázar de San Juan”,  ha inclòs el Principat d’Andorra com a l’última etapa del seu projecte poètic. La lectura que com és tradicional, es va  iniciar al propi Alcázar de San Juan.  Seguint… a Albacete, Orihuela, Valencia, Manresa i a l’Ambaixada Espanyola d’Andorra la Vella.  L’itinerari dels membres del  “Ateneo de Alcázar de San Juan” , va  incloure “Orihuela”  perquè és la vila natal del poeta i dramaturg  valencià  Miguel  Hernández (1910 – 1942), del qual també es van recitar alguns dels  poemes, del seu  llibre  “Viento del pueblo” (1937). Per altra banda a Catalunya van visitar el Monestir de Montserrat,  on a l’explanada del Temple, els “rapsodes” van llegir d’altres textos poètics. 

El viatge literari  per excel·lència  va  continuar cap a  França en homenatge  a  l’escriptor i …..   Antonio Machado (1875 – 1939). Visitaran el panteó de l’il·lustre poeta a Cotlliure on va morir en el seu exili, al Rosselló (Catalunya Nord) dels Pirineus orientals.  

L’acte a l’Ambaixada Espanyola  del Principat d’Andorra, es va iniciar amb la lectura de 5 joves alumnes de l’Escola Espanyola  “Maria Moliner”  d’Escaldes-Engordany. Van llegir poemes de Federi co García Lorca ( 1898 – 1936), Francisco de Quevedo ( 1580 – 1645) i Antonio Machado, respectivament.

Seguidament,  va arribar el torn dels adults, encapçalats  pel president del “ Ateneo de Alcázar de San Juan”,  Sr. Luis Angel  Ajenjo.  S’ha de destacar que alguns dels  “rapsodes”,  també van  llegir obra pròpia,  ja que molts dels participants tenen  llibres publicats en aquesta disciplina literària.  Com per exemple “Cuando el viento arrecia” de Tony Ramos, “El proyecto realizado” de Virginia Sanchez, etc.

Tanmateix alguns autors  van llegir poemes del seu pròxim  llibre com és el cas de  “Cuando duermen los colores”. Entre altres, va continuar la lectura poética, la Loli  Gonzalez, que va llegir un poema de la seva germana  Gloria i que es titula “Musica”. En aquest poemari,  l’autora descriu els seus sentiments  a través de  la  percepció sensorial  entre la paraula i la música.  Una de les lectores, també  escriptora, fins i tot  va il·lustrar l’obra amb les seves pròpies aquarel·les o dibuixos, un fet que demostra l’alt  nivell creatiu dels membres del  “Ateneo de Alcázar de San Juan”, així com la intensa  activitat d’aquest  col·lectiu provinent de les terres dels  molins del “Quixot”, escrit per Cervantes.

Un altre dels  ràpsodes, Teófilo,  va llegir el poemari “Oyendo otra vez las olas” del poeta Owen, el qual al final  de l’acte va parlar dels seus propis pensaments en l’entorn de la trobada i el viatge literari i poètic al mateix temps.  

Altres versos  que vam poder escoltar són “Espejismo” que està inspirat en les obres teatrals i les reflexions  dels actors “entre bambolines” , podríem dir, els pensaments dels actors,  darrere  els decorats.  Va seguir la lectura amb “Inhóspitas soledades” de Luis A. Arias i del qual el mateix autor  va llegir fragments  pertanyents  al seu llibre “Ahora que es el alba”.

Tanmateix, l’“Ateneo  de Alcázar de San Juan” compta  amb un cronista (Esteban),  que seguint la tradició oral dels trovadors,  explica l’anecdotari dels viatges i que aquí  a l’Ambaixada Espanyola ,  ens va fer la seva interessant descripció  també literària.

alcazarFinalment,  el president del  “Ateneo de Alcázar de San Juan”, Luis Angel  Ajenjo, va convidar a l’Ambaixador  Sr. Manuel  Montobbio a participar en la lectura poètica.  Montobbio va llegir un fragment d’un dels seus propis llibres, una interessant  reflexió  a l’entorn de la ciutat on…”les dones fan de semàfor”, tal  com va explicar el propi autor en un dels seus llibres. (Mundo: Una geografia poética),  publicat el 2014 a Barcelona. El diplomàtic i també escriptor, Manuel Montobbio, el passat  21 d’abril 2016 va presentar al Principat d’Andorra el seu últim llibre titulat “Búnquers”.        

En acabar, i després de l’entrega  d’obsequis per part dels visitants del “Ateneo  de Alcàzar de San Juan “ que van oferir una col·lecció de llibres per a la Biblioteca de l’Escola “Maria Moliner”,  així com una edició especial de Lizcano (Transcripció del Quixot de Cervantes  en 35.000 versos),  la Ministra Consellera de l’Ambaixda Sra. Maria Sebastian d’Erice, va convidar tothom a un aperitiu i un vi de Rioja que va fer les delícies de tots els “rapsodes” que formaven el grup.

Una  trobada molt interessant i una nova proposta per la 19a Edició (l’ onzena, itinerant), a la qual estem tots convidats.  Fins  i tot, a un possible viatge turístic-literari  a “Alcázar de San Juan,” què,  segons la llegenda , va ser aquell…  “un lugar de la Mancha” on va néixer l’autor del Quixot.  La semblança entre Alcalà de…i  Alcázar de…. i un document que es conserva als arxius de la ciutat,  donen  peu a pensar que és allí on va néixer  el gran escriptor, poeta i dramaturg espanyol,  Miquel  de Cervantes  i  Saavedra (1547 – 1616), ara fa  només  400 anys.   

 

TOTES LES NOTÍCIES