Els ajuntaments de l’Alt Urgell es veuen en la impossibilitat de continuar finançant el manteniment i la gestió del Refugi Supracomarcal d’Animals de Benavarre si no s’aconsegueixen recursos procedents d’altres administracions, com ara la Generalitat i la Diputació. Els alcaldes es pregunten si la instal·lació podrà continuar oberta més enllà del 31 de desembre de 2012, data en què expirarà el conveni subscrit amb AUGEMA (Alt Urgell Gestió del Medi Ambient), ens depenent del Consell Comarcal, per a la gestió del refugi.

El problema del Refugi d’Animals ha estat tractat en el Consell d’Alcaldes que ha tingut lloc aquest matí a Pont de Bar. Els màxims responsables municipals han posat de manifest que, en la situació d’extrema precarietat en què es troben les finances dels petits ajuntaments, no poden destinar els recursos actuals al manteniment del Refugi d’Animals mentre, per una altra banda, es veuen obligats a retallar partides de caire social.

El Refugi d’Animals de Benabarre, compartit amb la Cerdanya, està realitzant un esforç en l’aplicació d’un nou pla de gestió que preveu una reducció de costos del 25% aproximadament, en gran part gràcies a la col·laboració de voluntaris —la tasca dels quals ha estat elogiada pel president del Consell Comarcal, Jesús Fierro— i a la intensificació de les campanyes de sensibilització i adopció. Tot i així, la taxa que paguen els ajuntaments els continua resultant insostenible.

Els alcaldes reclamen el desplegament de la Llei de Protecció dels Animals amb una normativa que expliciti la fórmula de gestió  de finançament per al  manteniment i  dels refugis per tal de donar compliment a la llei vigent. “Sense unes regles de joc clares pel que fa a gestió i finançament, és impossible atendre aquest servei que la llei fa recaure en els ajuntaments, independentment de les seves dimensions”, han assegurat.

Per la seva part, Jesús Fierro s’ha compromès a intensificar des d’AUGEMA les campanyes informatives, de sensibilització i d’adopció, per tal d’evitar la saturació de la instal·lació i reduir-ne les despeses,  Actualment el refugi acull una setantena de gossos, havent disminuit la població respecte el  2011 en més de 20 animals, després de nombroses adopcions i recuperacions.

El refugi està obert cada dia de dilluns a dissabte de les 9h a les 14h, i l’adreça de correu electrònic de contacte és  refugianimals@ccau.cat

Els alcaldes faran arribar l’acord pres avui al Consell Comarcal, al Govern de la Generalitat i als grups parlamentaris amb la voluntat d’intentar trobar una solució a aquesta problemática.

Text i foto: CC Alt Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada