L’Alt Urgell s’implica a ‘Benvinguts a Pagès’ per donar a conèixer la producció local

L’Alt Urgell se sumarà aquest cap de setmana vinent a Benvinguts a Pagès, una promoció que per segon any vol posar en valor la producció agroalimentària de totes les comarques catalanes i facilitar el contacte directe entre els consumidors i els agricultors i ramaders. Les activitats es duran a terme al llarg de tres dies, fins al 5 de juny, tenint en compte que dilluns vinent és dia festiu a Barcelona i a un gran nombre de municipis del país.

L’activitat s’ha presentat aquesta setmana al Consell Comarcal, amb la presència de la consellera comarcal de Turisme, Annabel Manrique; la tècnica de Turisme Alt Urgell, Montse Ripoll; el propietari de Cal Serni, Josep Maria Troguet; la responsable del Molí del Pau, Teresa Duró, i el representant del Departament d’Agricultura a l’Alt Urgell, Carles Sánchez. Tots han volgut destacar la necessitat de donar més valor a la bona feina que s’està fent en el sector agroalimentari de la comarca i a “ser millors ambaixadors” de cara a promocionar els aliments locals i, en conseqüència, garantir el futur de la gent que cuida el territori.

A l’Alt Urgell es podrà triar entre una desena d’establiments. Enguany destaca la participació de Cal Serni de Calbinyà, un dels pocs espais de Catalunya que participa a ‘Benvinguts a Pagès’ en les tres opcions proposades: com a explotació ramadera, restaurant i allotjament de turisme rural. En aquest sentit, Cal Serni compta amb la particularitat que un 80% dels aliments que ofereix als seus comensals són produïts per ells mateixos, com ara carn, begudes, embotits, fruita, verdures o hortalisses. Pel que fa a productors, les altres visites que es podran fer són a l’explotació de vacum de Cal Tendé, a Taús, i a la firma de productes lactis de La Reula, a Fígols d’Organyà.

En l’apartat de restaurants, una altra de les novetats, en aquest cas d’última hora, és l’Espai de Tast Mas d’Eroles, a Adrall, que oferirà tast de formatges i d’altres productes locals dins de la seva aposta pel segell Slow Food. Al sud de la comarca també presentarà un menú especial Can Boix de Peramola. Tots els restaurants que hi participen inclouen en el menú un mínim de tres aliments fets per productors de la zona.

Finalment, pel que fa a l’allotjament, a banda de Cal Serni i Can Boix, també s’hi han adherit l’Alberg La Valira de la Seu d’Urgell, Cal Ponsa d’Arfa i El Molí del Pau de Castellbò. El ritme de reserves és bo especialment de cara a les nits de divendres i dissabte, segons ha explicat Josep Maria Troguet.

Setmana Bio

A més a més, enguany Benvinguts a Pagès uneix forces amb la Setmana Bio, que aporta activitats complementàries a les de les explotacions al llarg dels propers dies. Així, per exemple, aquest diumenge a les 11 del matí l’Agrobotiga El Raconet, a Castellbò, proposa un taller de sabó artesà per conèixer com s’elabora, juntament amb una degustació de licor de pinya d’avet. D’altra banda, aquest cap de setmana es pot visitar l’Expo Trac, a Montferrer, amb una oferta de 2×1 i l’entrada a 5 euros. I el 8 de juny, el restaurant Paisatges acollirà la xerrada ‘Els beneficis per a la salut de consumir productes ecològics’, organitzada pel Departament d’Agricultura i seguida d’un sopar amb productes bio.

Aquesta setmana passada ja s’havia confirmat que més de 225 pagesos, ramaders i pescadors d’arreu de Catalunya s’han apuntat a la iniciativa, i que se sumen a més de 200 restaurants, uns 215 allotjaments i 170 activitats complementàries de tota mena organitzades per ajuntaments, entitats i col·lectius. En total, gairebé 820 propostes diferents que permetran descobrir el producte i la terra en qualsevol punt del país.

Com es pot planificar?

Al web www.benvingutsapages.cat hi ha tota la informació de les explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries que hi participen. Les visites a les explotacions agràries i ramaderes són gratuïtes i no cal reservar abans, tret de grups molt nombrosos. També ha el llistat de participants per comarques o bé per producte.

Per planificar un cap de setmana amb gastronomia de qualitat, al mateix web s’esmenta els restaurants que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès i Setmana Bio, menús que contenen plats cuinats amb productes de temporada, ecològics i del territori. I, en el cas dels allotjaments, que permeten fer nit a qualsevol comarca, fan ofertes especials per a tot el cap de setmana. A les fitxes del web hi ha la informació i les dades de contacte de cada establiment.

Promocions especials a socis del Súper3

Tots els infants i joves que siguin del Club Súper3 tindran condicions especials el cap de setmana del Benvinguts a Pagès. Per una banda, tindran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, d’altra banda, podran participar de forma gratuïta a les activitats complementàries.

D’altra banda, i amb l’objectiu d’atraure també famílies de l’Alt Urgell a les propostes locals, aquests darrers dies s’ha donat a conèixer la campanya a uns 2.000 escolars de la comarca, mitjançant el repartiment de motxilles promocionals i posant l’accent en el fet que les visites a explotacions també són interessants per a infants i adults del territori que no estiguin familiaritzats amb l’activitat agrícola i ramadera que es fa al seu entorn.

Els organitzadors

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d’Empresa i Coneixement -a través de l’Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia. També hi col·laboren Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i un ampli ventall d’entitats i associacions del país. Enguany, la Setmana Bio s’incorpora al projecte de Benvinguts a Pagès i ambdós esdeveniments es celebraran de forma conjunta, de manera que Benvinguts a Pagès donarà el tret de sortida de la Setmana Bio, que es celebrarà del 3 al 9 de juny de 2017.

Aquesta setmana, Benvinguts a Pagès rebrà en el marc d’un Congrés Europeu de Turisme Rural a Astúries, organitzat per escapadarural.com, el reconeixement com a millor campanya per a la promoció de destinació. Es valora que Benvinguts a Pagès ha permès incentivar l’atractiu de les escapades rurals, dinamitzar el territori i promocionar Catalunya a través de l’agricultura i la gastronomia locals.

A més, ara fa unes setmanes, Benvinguts a Pagès va ser reconegut amb el Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència, un guardó que reconeix l’aportació de la nostra iniciativa en la promoció turística de Catalunya. Es tracta d’uns guardons creats pel CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.

Ràdio Seu