L’Alt Urgell se suma un any més al Festival Càtar al Pirineu Català

catars2Fins al 30 d’agost es posa en marxa al Pirineu una completa programació d’activitats relacionades amb l’època medieval i el catarisme, tot recorrent els pobles de les cinc comarques per on passa el Camí dels Bons Homes: l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i el Solsonès.

Algunes de les propostes previstes són concerts de trobadors, danses i poesia medieval, mercats i demostracions d’oficis de l’edat mitjana, excursions, tallers d’elaboracions artesanals, visites teatralitzades, cercaviles, xerrades sobre la temàtica medieval, marxa nòrdica amb lluna plena, foc inquisitorial i animacions diverses.

El Festival Càtar al Pirineu Català, que es planteja com un itinerari cultural pels pobles del Camí dels Bons Homes, “és una excel·lent oportunitat per endinsar-se en la història, conèixer d’una manera lúdica la doctrina càtara i descobrir el territori, els paisatges i els camins que els càtars catalans van contemplar durant la seva vida”, indiquen els organitzadors.

El Festival Càtar al Pirineu Català es duu a terme des de fa dues dècades. A l’Alt Urgell la programació tindrà lloc a Josa de Cadí (2 d’agost), Castellbò (9 i 10 d’agost) i  Vilamitjana (14 i 15 d’agost). Els actes detallats poble per poble es poden trobar a la web: http://goo.gl/wDm6EF

Els càtars

Els bons homes o càtars podríem dir que van ser els “indignats” medievals. Als segles XII i XIII aquest moviment dissident es va estendre per amplis territoris d’Occitània, on va tenir la seva màxima puixança.

El seu esperit crític els va enfrontar amb l’església catòlica de Roma. Els càtars rebutjaven el materialisme, la guerra i els valors feudals. Volien tornar a l’austeritat, a guanyar-se la vida fent d’artesans, de mercaders o de pagesos. Cercaven la puresa dels aliments i refusaven un Déu jutge, a més d’una fe basada en la por i el càstig. En aquest sentit, creien en una religió positiva i oberta. La Natura, el Camí, era el seu espai per predicar.

Text: RàdioSeu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada