La consellera de Cultura de la generalitat de Catalunya, Laura Borràs, ha signat aquesta setmana un conveni amb 24 entitats que col·laboren en la recerca etnològica impulsada pel Departament de Cultura per al trienni 2018-2020, a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. La signatura ha tingut lloc al Departament de Cultura, i hi han participat alcaldes, presidents i representants de museus, entitats, centres d’estudis i acadèmies de caire etnogràfics de 21 municipis. L’abast territorial de la recerca arriba a tots els Països Catalans.

En el cas de l’Alt Urgell hi ha assistit el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell Jesús Fierro, en representació del conjunt de museus que conformen el programa museogràfic denominat Ruta dels Oficis d’Ahir.

Amb la signatura d’aquest conveni es renova el compromís de col·laboració de la Generalitat de Catalunya amb les entitats que tenen entre els seus objectius comuns l’impuls de la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni etnològic de Catalunya. A més a més, per primera vegada, s’adhereix un grup de recerca universitària, el Grup de Recerca EtnoBioFic de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.

La consellera Borràs ha posat en valor la importància “que hi estiguem tots compromesos, des del món local, des de la universitat, des dels instituts de recerca, i des de la Generalitat de Catalunya, per treballar en xarxa arreu del territori en la recerca i difusió del patrimoni etnològic i immaterial”. La política catalana ha posat en valor tota la feina que s’ha fet aquests anys i, que el món acadèmic també s’adhereixi. Per últim, Borràs ha destacat també que aquesta “és la primera signatura que es fa després de l’aixecament del 155”.

Objectius de l’acord

El conveni té per objectiu la preservació del patrimoni etnològic de Catalunya a partir de les d’actuacions de recerca, conservació i difusió, de les principals entitats especialitzades. En aquest sentit, els membres de l’acord elaboraran un projecte anual amb les activitats i actuacions que duran a terme; també es coordinaran les iniciatives d’interès etnològic del seu àmbit territorials i s’assessorarà altres entitats que puguin participar en projectes de recerca patrimonial.

En l’apartat de difusió, les entitats aportaran continguts al bloc etnologia.cat que coordina la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i proporcionaran informació sobre el desenvolupament de la recerca a través de publicacions, jornades, exposicions i espais de reflexió. D’igual manera també es comprometen a fer difusió a través dels seus propis mitjans i dels de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya i aportaran els seus estudis a la biblioteca especialitzada de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Observatori del Patrimoni Etnològic

El conveni expressa el compromís de col·laboració del Departament de Cultura per tal de facilitar que cadascuna de les entitat porti a terme els seus projectes de recopilació de dades i materials i a la vegada actuïn com a canal de difusió dels estudis i informes que es facin. Amb aquestes aportacions el Departament elaborarà “l’estat de la qüestió” de la recerca etnològica per al conjunt de Catalunya, que recull informació sobre les recerques que s’han realitzat i sobre les persones i entitats temàtiques amb la finalitat de millorar l’eficàcia de les seves actuacions.

Aquest conveni té com antecedent un conveni de col·laboració signat  l’octubre de 2012 amb 13 entitats col·laboradores, una xifra que ha augmentat fins a les 24 actuals, totes elles dedicades a la recerca, restitució i difusió dels elements culturals que formen el patrimoni etnològic català a partir de la seva proximitat amb el territori.

L’ Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial fou creat l’any 2000 per poder conèixer puntualment i de manera actualitzada la situació del patrimoni etnològic català en tots els seus vessants, incloent-hi la recerca i la difusió. El funcionament de l’Observatori es basa en la col·laboració i el treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic.

Funcions de l’Observatori

·       Identificació d’oportunitats de recerca

·       Detecció d’amenaces que posen en perill el patrimoni etnològic del nostre país

·       Organització d’activitats de difusió de la recerca etnològica promoguda des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, així com del patrimoni etnològic en general

·       Organització de jornades de caràcter internacional, nacional o local sobre patrimoni etnològic

·       Difusió de les activitats relacionades amb el patrimoni etnològic mitjançant el blog etnologia.cat

·       Gestió d’una borsa d’investigadors amb l’objectiu de posar en contacte entitats i investigadors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada