L’Alt Pirineu, pioner a Catalunya en el pla d’incidents amb múltiples víctimes

L’Alt Pirineu i Aran serà pioner a Catalunya a dotar-se d’un pla d’incidents en casos de múltiples víctimes. La presentació s’ha fet aquest dimarts a la sala de convencions del Museu Cerdà, a Puigcerdà, en una jornada organitzada conjuntament per la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran i la Delegació Territorial del Govern a la regió. De fet, aquest era el primer acte de presentació al territori, atès que també se’n farà un a la Seu d’Urgell, aquest dijous 26 d’octubre, i un altre a Tremp, el 8 de novembre.

L’objectiu de la sessió ha estat donar a conèixer per part dels professionals sanitaris els protocols a aplicar en casos d’incidents amb més de 6 víctimes greus o 10 de més lleus, i d’aquesta forma i coordinar amb la resta d’institucions el seu funcionament.

La delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós; el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Jordi Cortada, i l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, han inaugurat la sessió. Piñeira ha destacat que és clau comptar amb una bona coordinació en aquests casos i ha recordat el repte que ha representat per a la Cerdanya l’existència de l’Hospital Transfronterer, de gestió compartida entre els Governs català i francès.

De la seva part, Jordi Cortada, ha afirmat que malgrat la poca població de l’Alt Pirineu i Aran és important comptar amb aquest protocol ja que la regió compta amb molta població flotant -turistes o segons residents- i es poden donar moltes casuístiques derivades de l’activitat turística, les comunicacions o la meteorologia.

L’experiència transfronterera de la Cerdanya

Rosa Amorós ha volgut posar en valor “l’excel·lent gestió dels cossos d’emergències” durant els atemptats terroristes de l’agost passat a Barcelona i Cambrils. També ha justificat el fet de realitzar la primera sessió a la Cerdanya “pel seu potencial mèdic derivat de la creació de l’Hospital transfronterer”. Finalment, Amorós ha esmentat el fet de comptar amb una regió sanitària pròpia, la qual cosa “permet una atenció més específica i de proximitat a les necessitats de la ciutadania”.

Íñigo Soteras, cap d’Urgències i Emergències de l’Hospital de Cerdanya, ha dit que la casuística de gestió transfronterera obliga a una coordinació entre França i Catalunya pel trasllat i transport de les possibles víctimes a través dels serveis d’emergències. És a dir, poder tenir les eines per poder assistir a les víctimes sense tenir en compte la frontera. La  coordinació està estipulada tant al pla d’Incidents de Múltiples Víctimes de Catalunya com al Plan Blanche francès.

Cristina Vilalta, ajunta a direcció d’atenció primària de l’ABS Cerdanya, hi ha afegit que tot i que en el seu cas s’atén als pacients més lleus, compten amb una coordinació amb les altres institucions sanitàries de la comarca. Vilalta ha explicat que es realitza una valorització de les víctimes en quatre categories en funció de la seva situació mèdica.

A l’acte també hi ha intervingut Judit Sánchez, directora d’operacions del SEM Catalunya i Cap territorial del SEM, que ha destacat que en els darrers mesos s’ha estat treballant per posar en comú els diversos protocols dins del sistema de salut, però també amb altres cossos d’emergències, per tal d’organitzar-se davant possibles casos d’incidents amb múltiples víctimes. En el cas de l’Alt Pirineu i Aran, es porta un any treballant per tal d’assolir aquesta coordinació.

Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES