Les comarques de l’Alt Pirineu són les que concentren més “forats negres” pel que fa a cobertura per a telefonia mòbil. Així ho ha indicat el secretari per a la Governança de Telecnologies de la Informació de la Generalitat, Jordi Puigneró, en la presentació dels primers resultats de l’aplicació impulsada pel govern per detectar problemes d’accés digital mitjançant les incidències comunicades pels mateixos usuaris.

Més de 6.000 catalans han col·laborat fins ara en aquest projecte, que té precisament com a objectiu localitzar aquelles parts del país on encara hi ha dificultats per connectar-se. A la regió pirinenca és on s’ha detectat més espais amb accés deficient o bé nul, en contrast amb la ciutat de Barcelona, que és on hi ha menys zones fosques. L’estudi es fa amb usuaris dels quatre principals operadors de telefonia mòbil: Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo.

Poca cobertura en alta muntanya

En el mapa actual, es pot constatar com algunes zones de l’Alt Pirineu apareixen com “sense senyal”. Es tracta especialment d’indrets despoblats o bé amb pocs habitants, però tanmateix molt freqüentats per excursionistes i aficionats a la natura en general. És el cas, pel que fa a l’Alt Urgell, de punts de les serres del Cadí i de Boumort, al límit amb la Cerdanya i el Pallars Jussà, i també de l’extrem nord del Pallars Sobirà, a les muntanyes que delimiten amb Andorra i l’Arieja. Alhora, apareixen en vermell (cobertura baixa) zones de muntanya del Baridà, el sud de l’Alt Urgell, el nord de l’Aran i l’àrea del Parc Nacional d’Aigüestortes.

Per intentar millorar la situació, en el transcurs del 2015, la secretaria de Tecnologies de la Informació ha invertit a l’entorn d’1,2 milions d’euros en la implantació de 20 torres de repetició de telefonia en zones poc habitades i, per tant, amb poca massa crítica per ser atractives per a les grans companyies.

La Generalitat espera que a mitjà termini ja siguin 10.000 els usuaris que hagin col·laborat en aquesta anàlisi. La xifra actual ja entra en les previsions inicials, que eren d’un mínim de 5.000 descàrregues, però encara s’espera que s’incrementin. Amb aquestes dades, el Govern ha fet una foto més precisa de l’estat de cobertura de telefonia mòbil a tot Catalunya.

Jordi Puigneró ha destacat que a partir d’aquestes dades, l’usuari, ja sigui un particular o una empresa, pot prendre la decisió més adequada sobre la contractació de serveis telefònics, i les empreses operadores, poden tenir una visió més real de les zones geogràfiques on tenen més carències en la prestació de serveis. Aquest mapa de cobertura és el primer que es fa per part d’un organisme aliè a les  operadores, que fins ara eren les úniques que presentaven informes d’aquest tipus.

En aquest primer any del projecte ‘Cobertura mòbil’, la secretaria de Tecnologies d’Informació i la Comunicació ha rebut més de 5 milions de mesures de l’estat de cobertura. La presentació d’aquest balanç inicial s’ha fet a l’Estand Catalunya del Mobile World Congress, que s’està celebrant aquesta setmana a Barcelona.

Text: RàdioSeu

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada