allsProducte típic de la dieta mediterrània, l’all ja es consumia a l’antiguitat i ja llavors era considerat un aliment medicinal. En aquest sentit, se sap que egipcis i grecs l’utilitzaven habitualment, ja que relacionaven el seu consum amb la fortalesa.

Es tracta d’un aliment ric minerals i vitamines. Respecte dels minerals, destaca l’aportació de fòsfor, potassi, magnesi, ferro i zinc. De vitamines, destaquen les del grup B, tot i que també cal mencionar les antioxidants C i E. Però és pel fet que l’all té un alt contingut en principis actius rics en sofre que aquest aliment compta amb diverses propietats terapèutiques derivades del seu consum.

A la vegada, són aquests principis actius els responsables de la peculiar olor d’aquest bulb. Per la seva composició, a l’all se li atribueixen qualitats antibiòtiques i antivíriques. També antioxidants, antihistamíniques, antial·lèrgiques.

El consum d’all també ajuda a regular la pressió arterial i a reduir els índexs de col·lesterol en sang. Totes aquestes qualitats són aportades amb l’all en cru. Però, d’altra banda, el consum ha de ser sempre regulat perquè, d’altra banda, es tracta d’un aliment que pot tenir una acció irritant sobre l’estómac. Especialment si es pateix d’aquesta afecció s’ha de vigilar molt amb el consum d’all.

Quan l’all es consumeix cuinat, la majoria d’aquests beneficis desapareixen, però, d’altra banda, entra en acció a nivell culinari, com a un dels elements imprescindibles de la nostra cuina, juntament amb la ceba, el tomàquet, l’oli i la sal. Hi ha a les farmàcies i centres de dietètica i nutrició preparats a base d’all per tal d’aprofitar totes les seves qualitats saludables.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada