L’Ajuntament de la Seu vol tancar un acord amb Joviat per estalviar en la indemnització

castellciutatL’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha confirmat que està negociant amb la Fundació Joviat el pagament de la indemnització per cessament d’activitat i defensa que és la millor opció per a les arques municipals.

L’equip de govern assegura que arribar ara a un acord pot permetre una rebaixa de la xifra prevista, de 900.000 euros, dins als 550.000 € en cinc anualitats a partir del 2014. En canvi, sosté que pagar 900.000 euros, més els interessos, a partir del 2018, sortirà més car al municipi.

Pel que fa a la petició conjunta del PSC-Progrés i ICV perquè no es tanqui ara un acord i s’explorin altres vies, des de l’equip de govern rebutgen que “es vulgui plantejar camins judicials” i creuen que la ciutat ja té una mala experiència prèvia “amb la judicialització del cas Gallinaire per l’obstinació del govern de Progrés durant els anys 90, quan allò que es podia haver resolt amb un acord de pagament d’uns 360.000€, finalment haurà costat a la Seu prop de 3.500.000€, xifra deu vegades per sobre”.

El tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, ha detallat que “la forma de pagament prevista en el conveni és o bé que l’Ajuntament pot pagar aquest import des de la signatura del conveni fins a 31/12/2017, sense cap increment de l’import i en un sol pagament, o bé, una segona opció que és realitzar el pagament a partir de l’any 2018, amb una actualització de l’IPC des del 2007 fins al 2018 i a pagar en 5 anualitats, fet que suposa un increment de l’ordre dels 200.000€, a afegir als 900.000€.

L’actual equip de govern, prèvia consulta jurídica i prèvia explicació als grups municipals, proposa un nou acord pel qual es descomptaria, dels 900.000 euros, uns 230.000 pels ingressos que l’Ajuntament hagués rebut entre el 50è i el 75è any de cessió per les instal·lacions on hi ha actualment el centre formatiu, atès que Joviat vol finalitzar la seva activitat.

De la xifra resultant (670.000 €) es proposa a Joviat aplicar un descompte del 16%, pel fet de realitzar el pagament en les properes 5 anualitats. Per tant, l’import que pagaria l’Ajuntament si Joviat acceptés la proposta estaria al voltant d’uns 550.000€; és a dir, 350.000 per sota de la indemnització prevista.

Pla de sanejament

Tot i estar immers en el pla de sanejament financer i les retallades que s’han produït, l’equip de govern assegura que l’Ajuntament està ara en condicions de fer un pagament com aquest. “Enguany s’han finalitzat els pagaments de la sentència pel cas Gallinaire i ja s’ha avançat en el sanejament financer de l’Ajuntament”, afirma Fierro.

Antecedents

Pel que fa a l’origen del cas, des de CiU rebaten que l’arrel del problema sigui en el conveni acordat per unanimitat l’any 2007 i la situen en “la modificació urbanística que es produeix per la sol·licitud de l’Ajuntament governat pel PSC-Progrés i Iniciativa, a principis del 2000, per tal de configurar un nou model a la Ciutadella, com a opinió també avalada per tots els grups”.

Dins del conveni acordat posteriorment, el 2007, un dels punts reflecteix aquest pagament de prop de 900.000 euros a Joviat com a compensació per la pèrdua del dret de superfície d’una parcel·la d’ús hoteler per part de Joviat, després de la modificació del planejament urbanístic. Aquesta parcel·la d’ús hoteler passa a ser propietat de l’Ajuntament amb el pagament d’aquesta compensació. L’import estipulat per a la compensació va ser “el resultat de la confrontació de dues taxacions realitzades sobre obra executada per Joviat, l’una per Joviat, i l’altra per part de l’Ajuntament, de xifres similars”.