L’Ajuntament de la Seu rep 320.000 euros per al projecte de valorització patrimonial

patrimoni-seu

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha rebut, per part del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, una subvenció de 320.000 euros, provinents de fons FEDER de la Unió Europea, per poder portar a terme el projecte de valorització patrimonial i turística del centre històric de la ciutat.

Aquest projecte consta de dues fases: la recuperació del Pati Palau i l’estudi interpretatiu de les fortificacions medievals. Pel que fa a la primera fase, l’objectiu és consolidar el centre històric de la Seu d’Urgell, fet que permetrà millorar la qualitat de la destinació turística. Aquesta part del projecte es finançarà, també, amb l’aportació dels veïns. Respecte a la segona fase del projecte, el seu objectiu és implantar un projecte turístic innovador, tant en continguts com en els suports tecnològics en què es presentarà, que servirà de dinamitzador del territori, ja que diversificarà i desestacionalitzarà l’oferta existent.

Tres grans actuacions

Cal remarcar que aquest projecte es concretarà en tres grans actuacions: la reurbanització del Pati Palau i entorn amb seguiment arqueològic; l’estudi físic de les fortificacions medievals de la ciutat, interpretació de les dades i relat del discurs patrimonial; la creació d’un producte turístic a partir del recurs patrimonial estudiat; i la creació d’un projecte turístic a partir del recurs patrimonial estudiat.

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha declarat que “la reurbanització de la plaça proporciona una ocasió única per a millorar el coneixement arqueològic i històric de la ciutat, i també per al seu desenvolupament turístic”.

L’obra contribueix a perfilar el coneixement disponible sobre l’edat mitjana, i a aportar noves dades sobre l’època romana, encara molt desconeguda. Lligant amb aquest punt, la possible vinculació del Palau Episcopal d’Urgell amb la construcció de la segona línia de muralles de la ciutat permetria entendre la importància de la ciutat en aquest moment, i determinar les restes de fortificacions conservades fins a l’actualitat, per assegurar-ne la seva conservació com a atractiu patrimonial a tenir en compte. Aquest coneixement permetrà bastir un discurs sòlid sobre el passat medieval de la Seu, de cara a la seva promoció a nivell dels propis ciutadans i de cara al seu desenvolupament turístic.

La segona actuació planteja el Palau del Bisbe, a tocar del Pati Palau, com un punt central en el conjunt de fortificacions de la ciutat. Les dues línies de muralles de la Seu d’Urgell, mai estudiades de forma sistemàtica, són una infraestructura que ha condicionat l’evolució urbanística de la ciutat fins a final del segle XIX. El seu estudi físic i documental permetrà entendre el funcionament de les estructures defensives i assegurar la preservació i conservació dels trams de muralla que hagin pervingut fins a l’actualitat.

La posada en comú de les dades arqueològiques, dels reconeixements físics i dels estudis documentals pertinents permetrà identificar de forma precisa el traçat de la muralla i les restes conservades, així com el funcionament defensiu de la ciutat durant l’edat mitjana.

I pel que fa a la tercera actuació, permetrà obtenir uns resultats per poder crear un discurs turístic que donarà contingut a les visites pel centre històric de la Seu d’Urgell.

Els visitants podran gaudir de la visita amb unes audioguies que permetran aportar tota la informació necessària sense necessitat d’agredir visualment l’entorn amb plafons explicatius de cada element.

Està prevista, també, la creació d’una pàgina web del centre històric i d’unes guies en suport paper i informàtic. Tot el material estarà disponible en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès.

També està prevista la creació de BIDI-Codes en la senyalització de tots elements patrimonials que estiguin dins de les muralles. Aquesta senyalització no és gens agressiva amb l’entorn i permet, a una part dels visitants, profunditzar tant com desitgin amb les informacions històriques

 

TOTES LES NOTÍCIES