L’Ajuntament de la Seu presenta uns pressupostos pel 2015 de prop de 12 milions d’euros

fierro-batallaL’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell posarà en consideració dels grups polítics municipals durant el plenari que se celebrarà avui a les vuit del vespre el pressupost municipal per l’any 2015 que és d’11.829.629 euros, i consolidat a l’entorn dels 14.500.000 euros.

Tal i com ha explicat l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el pressupost municipal per l’any vinent “té uns objectius que són permanents durant aquesta legislatura: el manteniment de la cohesió social i la recuperació econòmica. Batalla ha afegit que aquests objectius es porten a terme gràcies a “un bon govern, és a dir, gestionant bé els recursos municipals”. En referència a aquesta qüestió, Batalla ha remarcat que“el seguiment de les previsions del Pla Econòmic i Financer 2012-2105 ens permeten encarar un pressupost ambiciós i alhora aconseguir unes finances municipals ben musculades pel present i sobretot pel futur de la Seu”.

L’alcalde urgellenc ha remarcat que tot i tornar a ser un pressupost “auster i rigorós” manté totes i cadascuna de les partides vinculades a programes de cohesió social: els serveis socials, les llars d’infants, les escoles municipals, infància, joventut, gent gran, solidaritat, el suport al món educatiu… Per altra banda, també es mantenen i en algun cas augmenten les partides que fan referència a la promoció econòmica: incentius a empreses, autònoms i comerços, promoció turística i comercial, formació ocupacional i polítiques actives d’ocupació –amb el SOC-, fires i mercats, millora de les telecomunicacions, celebració d’esdeveniments turístics… Enguany cal destacar la recuperació de la Fira de Primavera, coincidint amb els 100 anys de la Cooperativa Cadí.

Millora de l’evolució econòmica i creació d’una partida de contingències de més de 100.000 euros

El tinent d’alcalde d’Hisenda de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jesús Fierro, ha explicat que amb aquest pressupost es torna a complir amb els tres paràmetres bàsics: el principi d’estabilitat pressupostària, el sostre de despesa i el Pla Econòmic i Financer 2012-2015”.

Fierro, ha destacat que l’any 2015 és l’últim any que el pressupost municipal és referència al Pla Econòmic i Financer. Fierro ha explicat que “que és el segon any consecutiu, des que va començar la crisi econòmica, que els ingressos s’estabilitzen”

Com a punts remarcables del pressupost municipal pel 2015, Fierro ha assenyalat que és el primer any que es pot dotar d’una partida per contingències de més de 100.000 euros. També en destaca que aquest pressupost finalitza la reforma estructural del capítol de personal, fet que suposa un estalvi a finals del 2015 respecte al 2011 de 500.000 euros.

  • Altres qüestions importants que aporten aquest pressupost són:
  • per segon any, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell disposarà de fons propis per destinar a inversions.
  • Es rebaixa la ràtio d’endeutament fins al 65% (es venia d’un 137%).
  • Es recupera per l’any 2015 l’organització de la Fira de Primavera que inclourà el Campionat Nacional de Vaca Frisona, que s’ha volgut fer coincidir amb la celebració del centenari de la Cooperativa Cadí.
Al respecte, Jesús Fierro ha afirmat que “tots aquests objectius s’assoleixen aplicant ajustos en la despesa, ja que pel que fa a ingressos -que el Pla Econòmic i Financer contemplava un increment anyal de l’IPC-, un any més no s’han incrementat els impostos”.

Se seguirà amb les inversions “que la Seu necessita”

Pel que fa a l’apartat d’inversions de cara al pressupost de 2015, Jesús Fierro ha destacat que “tot i l’ajust pressupostari, es continuaran fent les inversions que la seu necessita”.

Si en els exercicis dels anys 2013 i 2014, les inversions realitzades han superat els 3 milions d’euros -totes elles portades a terme a través de fons propis de l’Ajuntament de la Seu i de subvencions procedents d’altres administracions, sense acudir a finançament bancari- per l’any 2015 es proposa acabar les inversions que estan programades com les obres d’ampliació de l’Alberg La Valira, les obres del Pati Palau i el projecte de valortizació històrica i turística de les muralles medievals o la plaça Jacint Verdaguer. “Tot això sense acudir al crèdit bancari”, ha afirmat Fierro.

Inici d’un projecte de pressupostos participatius

Aquestes inversions es portaran a terme mitjançant canvis de destí de préstec i, una vegada feta la liquidació del pressupost 2014, s’invertirà una part del romanent de tresoreria. Al respecte, es contempla que els primers 100.000 euros es decidiran a través d’un procés participatiu per tal que els ciutadans de la Seu d’Urgell puguin decidir en quina inversió sostenible volen que s’inverteixin. Aquest procés es realitzarà durant el primer trimestre de l’any 2015.

Altres inversions

  • Es contempla la primera fase de la urbanització de la plaça Joan Sansa (200.000 euros).
  • Obres a la plaça de l’Arbre de Castellciutat (a través d’un canvi de destí de préstec de 100.000 euros).
  • Renovació de la xarxa d’aigua de la urbanització Mallol, a càrrec d’HIULS (180.000 euros).
  • Millores en la canalització de l’aigua potable, a càrrec d’HIULS (21.000 euros).
  • Pla Director de l’Aigua, a càrrec d’HIULS (20.000 euros)
  • Pla de Camins (Segalés i Mesclant de les Aigües).

Text i foto: Ajuntament Seu d’Urgell

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *