L’Ajuntament de la Seu investiga la crema d’una foto del bisbe en una acció sobre l’avortament

Diversos col·lectius feministes d’Andorra i l’Alt Urgell, han posat en marxa una campanya contra la prohibició de l’avortament al Principat. En el marc d’aquesta reivindicació, un grup d’activistes, amb la cara tapada, van cremar una foto de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, en el transcurs de la Festa Major de la Seu, ara fa una setmana. L’Ajuntament urgellenc, com a organitzador de l’esdeveniment, ha obert una investigació al respecte, atès que una part de la protesta es va dur a terme dalt de l’escenari del recinte de Casetes.

Segons han confirmat des de l’organització Arran, mitjançant la publicació d’un vídeo a les xarxes socials, l’acció es va dur a terme la matinada del 26 al 27 d’agost, en el transcurs d’un dels concerts programats a la zona de caravanes de la Festa Major. A la filmació s’hi pot veure com tres persones, cobertes amb màscares, pugen a l’escenari i llegeixen un manifest mentre sostenen una pancarta; i com tot seguit, sota l’escenari, cremen una imatge de Joan-Enric Vives, a qui responsabilitzen de l’actual legislació andorrana sobre aquesta qüestió. La protesta va durar uns cinc minuts.

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha obert una recerca interna per esclarir “com va ser possible que persones alienes a l’organització i al grup que actuava en aquell moment intervinguessin des de l’escenari”. Consultat pel Diari d’Andorra, l’alcalde urgellenc, Albert Batalla, ha matisat aquest cap de setmana que des del consistori “no es va autoritzar ni estimular en cap moment aquesta acció”, la qual han lamentat. En aquest sentit, Batalla ha declarat que des de l’equip de govern volen conèixer a qui van demanar permís les activistes per fer aquesta acció i, si és el cas, qui els va autoritzar a pujar a la tarima de concerts. Finalment, ha avançat que els fets succeïts obligaran en properes edicions a controlar més l’accés a l’escenari, per evitar accions no autoritzades o alienes als grups que actuen.

Pel que fa als motius de la protesta, des d’Arran Alt Urgell indiquen que a Andorra “l’avortament encara és il·legal, fins i tot en cas de violació o risc per a la vida de la mare” i asseguren que “es pena amb fins a 3 anys de presó i 5 d’inhabilitació”, alhora que atribueixen a aquesta legislació el fet que, segons afirmen, cada any unes 120 dones vagin a avortar fora del Principat. El grup considera Joan-Enric Vives com “un dels majors responsables d’aquesta situació” perquè, asseguren, “ha amenaçat de desestabilitzar el país si l’avortament es despenalitza”.

TOTES LES NOTÍCIES