L’Ajuntament de la Seu d’Urgell obre una nova convocatòria dels plans d’ocupació municipals, programa impulsat des del Serveis Socials del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell. Així ho ha anunciat aquest migdia en roda de premsa la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones del Consistori urgellenc, Anna Vives, que ha explicat que l’objectiu d’aquests plans “se centra en la inserció laboral per aconseguir la inserció social”.

Aquest projecte es canalitza a través de la Fundació Integra Pirineus, que com a empresa d’inserció de persones en risc d’exclusió, fa la selecció dels perfils més adequats -que prèviament són proposats pels Serveis Socials Bàsics- i realitzarà el seguiment de les persones contractades.

Per aquest 2016 es contractaran un total de 6 persones durant un període de 5 mesos. Els candidats a aquests plans d’ocupació no han de tenir cap ingrés econòmic, és a dir, no han d’estar percebent cap tipus de prestació o les han d’haver esgotat, i els ha de faltar poc temps de cotització per poder arribar a una prestació per desocupació. També es prioritzarà a aquells usuaris que tinguin càrregues familiars.

Al respecte, Anna Vives ha remarcat que aquests plans d’ocupació municipals “donen una doble sortida: en primer lloc, com que són persones a qui els falta poc temps de cotització, amb aquest contracte entren de nou a la roda per tal de percebre una prestació per desocupació, tot garantint-los uns ingressos durant el temps de contracte i durant l’època posterior; i en segona instància, es pretén que aquest lloc de feina els suposi una plataforma per reinserir-se al món laboral”. La tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones ha abundat “la inserció laboral és bàsica per a la inserció social”.

En el projecte d’aquests 6 plans d’ocupació municipals s’interverteixen un total de 47.000 euros.

Les 6 persones que es contractarà es vincularan a les brigades del Servei Municipal de Neteja Viària; a la brigada municipal d’obres; i a donar suport en el muntatge i desmuntatge de material per espectacles de l’època d’estiu (Festa Major, etc.).    

La tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones del Consistori urgellenc, Anna Vives, ha volgut recordar també que aquest programa d’inserció laboral neix des de la partida d’ajuts anticrisi que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va crear l’any 2008. “Es va crear amb l’observació d’una situació de dificultat que emergia, amb caràcter d’excepcionalitat pel tot el període que fos necessari mentre durés la situació econòmica precària en que s’estava entrant”.

L’any 2014, després del funcionament durant uns anys dels projectes anticrisi es va observar que alguns d’aquests programes havien perdut efectivitat, perquè la situació social havia variat, fent variar les necessitats i les demandes dels usuaris de serveis socials. “Per aquest motiu -ha assenyalat Vives- l’any passat vam renovar els projectes anticrisi per adaptar-los a les noves situacions que ens trobàvem”.

Com que la major demanda que les persones i les famílies formulaven era la necessitat de tenir feina, es va reconduir part de la borsa anticrisi cap a la creació d’un projecte d’inserció laboral a nivell municipal. “Aquesta experiència es va iniciar l’any 2015 com a prova pilot, i aquest any consolidem el projecte amb una nova convocatòria”, ha puntualitzat Anna Vives.  

Cal destacar que en la prova pilot de l’any passat es va acabar donant feina a 7 persones (tot i que el programa era de 5) perquè dues es van inserir mentre estaven fent aquest pla d’ocupació. Mentre que de les 7, a dia d’avui, 4 ja tenen feina.

Vives ha reblat al respecte que “apostem amb fermesa per aquest programa perquè la inserció laboral és allò que més ens demanen les persones amb dificultats, i és un mitjà efectiu per contribuir a una societat autònoma i cohesionada”.

Per la seva part, el tinent d’alcalde d’Hisenda Jesús Fierro ha explicat que també s’està portant a terme el programa Joves per l’ocupació adreçat a 5 persones joves que es trobin en situació d’atur.

Actualment hi ha 5 joves que estan realitzant les pràctiques per tal que d’aquí a un mes puguin ser contractats pel Servei Municipal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada