L’Ajuntament de la Seu aconsella prendre mesures per prevenir els efectes de l’onada de calor

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell recorda a tota la ciutadania prendre mesures preventives generals per evitar els efectes negatius en la salut que pot provocar una onada de calor com la que avui dimarts s’inicia a tot el país, i que s’allargarà fins diumenge, segons ha previst el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Consells d’autoprotecció davant de les temperatures extremes

  • Hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzar-les preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable sortir a fer esport com córrer o anar en bicicleta,fer-ho en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no es disposar de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

L’objectiu d’aquests consells és reduir riscos i protegir la salut, en especial dels col·lectius més vulnerables. Cal recordar que els factors de risc més importantssón l’edat (especialment persones més grans de 75 anys i lactants), persones amb discapacitats físiques i/o psíquiques, persones amb malalties cròniques (en especial les cardiorespiratòries), la polimedicació (fer especial menció als efectes de la medicació que actua sobre el sistema nerviós central i que pot afectar la termoregulació), la hidratació incorrecta i l’excés d’activitat física.