“L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”, a la 33a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella va  d’acollir  la 33 a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra que s’ha celebrat des del 29 d’Agost fins a l’1 de Setembre 2016, i que es va desenvolupar sota el lema de “Transformar el nostre món”

L’acte inaugural va anar a càrrec del cap de Govern, Antoni Martí que, entre altres coses,  va manifestar el seu interés en participar en els organismes internacionals a fi de treballar en l’assoliment dels reptes globals, alhora que aixó ens permetria mantenir la nostra identitat. Aquest any la temàtica de la Universitat d’Estiu ha estat centrada en “L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible” . Per altra banda,  Martí va parlar del multilateralisme, la cooperació i les institucions.

Segons Martí, els petits països tenim la oportunitat de participar en un espai comú en les qüestions universals que preocupen a la majoria de països. Una d’aquestes preocupacions és el “canvi climàtic”, una problemàtica que també ens afecta directament i que la Universitat d’Estiu va tractar a la recta final amb la conferència i debat sobre “La importància del clima i de la Neu al Pirineu”. Una interessant aportació del climatòleg Juan Ignacio López Moreno, del Centre Superior de Investigacions Científiques del Institut Pirinenc d’Ecologia (Espanya). Com a moderador dels diferents debats, hi va participar el periodista i profesor Jean-Paul Marthoz de la Université Catholique de Louvain.

S’han de destacar la personalitat i el currículum dels diferents ponents, entre ells el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjorn Jagland,  que va parlar sobre “El paper dels drets humans en la salvaguarda de la seguretat a Europa”. El ponent va destacar l’aportació d’Andorra quan l’any 2012 va presidir el Consell d’Europa, ja que diverses propostes del nostre representant ( Sr. Josep Dallerés), van ser aplicades dins les politiques d’educació, i va afegir que no cal ser un gran estat, per fer aportacions. Ja que les eines que es van donar en materia educativa van ser adoptades per l’ONU.

El mateix dia de la inauguració, la periodista i secretaria general adjunta per la comunicació i la informació pública de la  ONU,  Cristina Gallach, va tractar “Els objectius de desenvolupament sostenible: una oportunitat global”. La ponent va fer especial esment a la tasca de les Nacions Unides i va donar algunes xifres positives a través dels programes que van desenvolupant, però també va matitzar que encara manca molt per fer, però que es necessita la col·laboració de tots els estats membres (193). Gallach també va parlar de que les dones i els joves són els que s’han d’implicar en les mobilitzacions per l’educació, una educación,  que un no s’emporta sinó que ha de retornar a la societat  per a  fer-la més equitativa. Va parlar de la Fundació del Organisme de  les Nacions Unides ara fa 70 anys i de la carta amb la defensa dels Drets fonamentals així com de la promoció del dret social dins d’una llibertat més elevada. Va recordar les frases de Nelson Mandela sobre “Fer l’impossible, fins que està fet”. També va fer referència a Francesc  Viladriu i la seva “cadena de pas”  una aportació solidaria “Entre el torb i la Gestapo” que va salvar moltes vides.

Finalment va dir que el proper 19 de Setembre es farà una cimera per parlar de la problemática dels  Refugiats, una de les preocupacions més acuciants de l’ONU. Va dir que l’Agenda 2030 és el pla més complet que pretén no deixar ningú pel camí. I un consell: No mesurar l’altura de la muntanya fins que no s’arribat al cim.

En l’última conferència del primer dia el també metge Philippe Douste-Blazy, secretari general adjunt per als finançaments contra l’extrema pobresa va dir entre altres coses que l’extrema pobresa és un dels problemes més urgents a resoldre en front a treballar per al desenvolupament sostenible. Ell proposa una petita contribució de les activitats globalitzades, com el turismo, l’internet, el petroli, etc.

El dia següent es va tractar “ Política en educación global: resptes i oportunitats emergents”. La primera xerrada va anar a càrrec de Aaron Benavot, expert en sociología comparativa i director de “Global Education Monitoring Report” de la UNESCO. La segona conferència va tractar  “El paper dels drets humans en la salvaguarda de la Seguretat a Europa”, a càrrec de Thorbjorn Jagland, secretari general del Consell d’Europa, que va destacar l’aportació feta per Andorra durant la presidència andorrana al Consell d’Europa (2012), de la qual s’han beneficiat molts països, tal com hem comentat abans.

universitat estiu

Jagland  també va dir que “si no hi ha un estat de dret, no hi pot haver mitjans de comunicació  i/o parlaments independents”. Va remarcar la importància de l’educació per asegurar els drets humans i l’Estat de Dret dels països, la qual cosa permet assolir la pau i l’estabilitat després dels conflictes. Deixa a l’escola el  paper de combatre la radicalització o els sistemes autoritaris. 

El penúltim dia es va tractar “La biodiversitat, a prova pel clima” en la qual el biòleg Gilles Boeuf, conceller científic de S. Royal pour les Sciencies de la nature et la vie, le climat et l’océan del Ministeri de desenvolupament de l’Energia i del mar a França. Va parlar del efectes del canvi climàtic, la fosa dels glacials  i del drama de la desforestació Seguidament es va presentar la ponència titulada “La importància del clima i de la neu del Pirineu: què podem esperar del canvi climàtic?. El climatòleg Juan Ignacio López Moreno del “Centro Superior de Investigacions Científicas del Instituto Pirenaico de Ecologia” de Espanya, va aportar algunes dades concretes dels efectes de l’augment de temperatura que provoca una més rápida fusió de la neu amb les consecuencies sobre el territori que a la llarga poden repercutir en el futur de les pistes d’esqui d’arreu. L’expert  va concloure què,  més consumisme no es reflexarà en més llocs de treball, sinó que ens portarà a accelerar  el canvi climàtic amb les seves consequències.

L’últim dia l’economista i professor de la Toulouse School of Economics, Christian Gollier, va parlat de “Com lluitar de manera eficaç contra el canvi climàtic”. L’especialista va apuntar que entre els 17 objectis presentats per l’Agenda 2030 s’inclouen una sèrie de mesures que aplicades de “forma coordinada” entre els països, poden obtenir-se bons resultats per al futur. Aquesta es la línea de treball de totes les Institucions i països implicats, entre ells Andorra.

Va tancar les ponències, l’aportació de Jean Todt, enviat especial per a la seguretat viària de la ONU, amb el títol “Assolir l’objectiu de seguretat viària de l’Agenda , reduir a la meitat els accidents mortals el 2020”. Jean Todt que també es president de la FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) va fer la seves recomanacions.

Finalment les conclusions van anar a càrrec del periodista i moderador, Jean-Paul Marthoz. Va cloure aquesta 33 a edició, Eric Jover, ministre d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, el qual va fer un balanç molt positiu de totes les aportacions, amb participants de gran nivell, aixì com de la bona assistència de públic de totes les edats. 

TOTES LES NOTÍCIES