L’Agència de Salut Pública confirma un altre cas de dengue autòcton a Catalunya

El Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) ha rebut la notificació d’un cas de dengue autòcton confirmat per laboratori. La pacient, resident al Barcelonès, descarta cap antecedent de viatge a zones on la transmissió del virus és endèmica: la major part dels països tropicals i subtropicals d’Amèrica Central, el Carib, Amèrica del Sud, sud-est asiàtic, sud del Pacífic i a diversos països d’Àfrica.
Des del primer moment es va activar el Protocol de Vigilància i Control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya, i s’estan posant en marxa les mesures de control del vector -el mosquit tigre- per evitar-ne la proliferació, així com una vigilància dels virus en els mosquits amb la finalitat de prevenir l’aparició de nous casos.
A Catalunya, cada any es notifiquen a la XVEC casos importats de dengue en persones procedents d’àrees endèmiques, i això fa possible l’aparició de nous casos autòctons, principalment en l’època de proliferació i màxima activitat dels mosquits (primavera, estiu i inici de la tardor). Des de l’any 2014, en què es va posar en marxa el Protocol, s’han detectat un total de 507 casos de dengue a Catalunya, dos dels quals són autòctons; el primer va ser el passat novembre i el segon és el cas actual.
Tot i que el risc de transmissió a les persones és molt baix, donat l’inici del descens de les temperatures, cal pensar en el diagnòstic de dengue en pacients amb un quadre brusc de malestar general, febre alta, mal de cap i una erupció a la cara que es va estenent pel cos, el tòrax i les extremitats. La pacient d’aquest cas autòcton va requerir ingrés hospitalari i va rebre l’alta dos dies després.

TOTES LES NOTÍCIES