L’Agència Andorrana Antidopatge (AGAD) rebrà aviat una ajuda de la Unesco per posar en marxa un projecte per fer èmfasi en la prevenció de lluita contra el dopatge, i introduir continguts de dopatge en les formacions esportives que hi ha al país, a través de l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM), i el Centre de Formació d’Aixovall. La directora de l’Agència Andorrana Antidopatge, Natàlia Font, ha comparegut aquest dijous a la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, acompanyada per la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, per explicar les accions que aquest organisme ha portat a terme durant el primer any de funcionament, i dels projectes previstos. Quant als controls antidopatge, tot i que durant el 2016 estava previst practicar-ne 42, l’adequació dels procediments no va permetre iniciar-los fins a l’agost, i finalment se n’han practicat 22, tots ells amb resultats negatius. Font ha explicat que el 2017 està previst practicar 46 controls.

La directora de l’Agència Andorrana Antidopatge (AGAD), Natàlia Font, ha comparegut aquest dijous a la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, acompanyada per la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, per explicar les accions que aquest organisme ha portat a terme des de la seva posada en marxa al març de l’any passat, i dels projectes previstos per al futur.

Un dels projectes més destacats, i que es posarà en marxa aviat quan rebin l’ajuda que ja ha estat aprovada per la Unesco, consisteix a fer èmfasi en la prevenció de lluita contra el dopatge, i introduir continguts de dopatge en les formacions esportives que hi ha al país, a través de l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM), i el Centre de Formació d’Aixovall.

Segons Font, aquest projecte s’ha decidit posar en marxa perquè van considerar que a Andorra no hi havia suficient coneixement sobre el dopatge, i van considerar que un bon inici per l’agència era informar i educar per a una bona prevenció. També des de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) es recomana fer projectes educatius i estudis de població per conèixer l’actitud davant el dopatge.

Una altra de les tasques més destacades portades a terme per l’AGAD és la implementació del sistema ADAMS, un sistema d’administració i gestió de dades antidopatge que facilita l’intercanvi de dades amb les organitzacions antidopatge i amb l’AMA. La directora de l’AGAD ha explicat que ha estat complicat tirar-lo endavant perquè hi havia un conflicte amb l’Agència Andorrana de Protecció de Dades, però després d’un fort treball s’ha aconseguit resoldre’l, i aviat es posarà en marxa.

El sistema ADAMS està dividit en cinc mòduls: localització, autoritzacions d’ús terapèutic, controls de dopatge, gestió de resultats i passaports biològics.

Durant el 2016, l’Agència Andorrana Antidopatge es va proposar practicar 42 controls antidopatge, però l’adequació dels procediments va endarrerir la seva posada en marxa, i finalment se’n van practicar 22 perquè es van iniciar al mes d’agost, i tots ells van donar un resultat negatiu. Font ha explicat que per aquest 2017 s’han proposat practicar-ne 46, principalment a la gent que consideren més susceptible de poder prendre substàncies, o els esportistes de més alt nivell.

Des del Ministeri d’Esports ja han avançat que tot i que s’ha fet una gran feina, encara en queda molta per fer i això suposarà ampliar els recursos o subcontractar en un futur.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada