feria-abrilEl president de l’Associació Cultural Al-Andalus, Francisco Amat, ha celebrat que hagin passat “aproximadament unes 1600 o 1800 persones” per tots els actes que ha organitzat el col·lectiu d’andalusos a Andorra aquest cap de setmana a Sant Julià de Lòria, per la Fira de primavera. Per això, ha valorat “molt positivament, fins i tot millor que l’any passat” l’organització de l’esdeveniment folklòric andalús, el qual va comptar amb la missa ‘rociera’ i les actuacions dels cors com a actes més multitudinaris, aquest dissabte. Aquest diumenge ha estat el torn de l’arrossada popular, a càrrec del cuiner andorrà nascut a València, Abundi Monterde, que ha servit 450 racions de paella als assistents. El Comú de Sant Julià de Lòria, que ha col·laborat logísticament i finançant l’arrossada d’aquest diumenge, ha celebrat, a través del cònsol menor, Manel Torrentallé, l’èxit d’assistència, destacant que el Centre Cultural i de Congressos de la parròquia s’hagi convertit aquest diumenge en “un lloc molt acollidor i amb l’ambient andalús que és tan alegre i tan bonic”. El cònsol menor i el president del col·lectiu d’andalusos a Andorra han incidit en la bona integració del col·lectiu al país i han apostat per continuar organitzant una festa que, segons Amat, “no té cap diferència amb una fira d’Andalusia”.

Vist l’èxit de la proposta -Amat ha calculat que l’any passat van assistir entre 800 i 900, pels 1600 o 1800 d’aquesta edició-, tothom està disposat a repetir. “Si ens ho permet el Comú, nosaltres continuarem fent aquesta festa que, més que transmetre la nostra cultura consisteix a gaudir-ne”, ha declarat Amat. Torrentallé, per la seva banda, ha continuat en la mateixa línia: “mentre hem estat nosaltres [la corporació actual] hem apostat per ells, aquest any és un any d’eleccions i ja veure qui ve, però esperem continuar apostant-hi perquè és una cosa que Sant Julià no pot perdre, el col·lectiu andalús s’ho mereix”.

En aquest sentit, Amat, ha reconegut que l’andalús, “com qualsevol persona sigui d’on sigui”, vol conservar les seves tradicions, tot adaptant-se a “allò que suposa l’emigració: el sistema, la cultura i l’ambient d’un altre país”. Per això, considera el president de l’associació d’andalusos, s’ha de fer aquesta fira, per “continuar vivint d’allò més propi, amb allò que t’has criat”. Ara bé, “nosaltres no volem imposar res”, ha especificat Amat, “volem que la gent comparteixi amb nosaltres una mica del nostre ambient i fer gaudir a tothom que vingui a veure’ns”.

Per això, la fira proposa els ingredients que, segons els andalusos, són bàsics en una celebració així: “l’espectacle, el ‘tapeo’, la diversió, l’ambient i l’esperit, com a qualsevol fira d’Andalusia”. Torrentallé, per la seva banda, ha destacat aquest caràcter dels immigrants andalusos de la parròquia i ha insistit en la integració de la comunitat al país i a la parròquia: “ens coneixem tots de fa molts anys, hi ha molts andalusos que hi van venir de petits i s’hi han integrat amb tothom, són als col·lectius lauredians, però és normal que vulguin conservar les seves tradicions, si nosaltres marxéssim fora també les voldríem conservar”.

Text: ANA

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada