L’afer BPA costarà “diners” a l’Estat però es demanaran danys i perjudicis si es demostren les males praxis

cinca

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha explicat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimecres que “ja informarem” però que la crisi provocada per BPA “seran diners” per les despeses que les feines de consultoria de PricewaterhouseCoopers i la contractació d’un bufet als EUA han suposat a l’Estat. Tot i que Cinca ha insistit que “l’important és resoldre la crisi”, no ha negat que tindrà un cost per al país, però ha afegit que “si no ens costa res però la conseqüència del fet que no ens costi res és que ens queda malmès el sistema financer del país doncs el cost serà elevadíssim”, per justificar el desemborsament. A més, ha garantit que si finalment es demostren les males praxis, es demanaran danys i perjudicis als responsables. A banda, el ministre ha tractat altres temes d’actualitat relacionats amb el cas BPA, com les visites de representants del Govern a París, Madrid i Washington, i ha comentat les feines de PricewaterhouseCoopers, la consultora que està realitzant un mostreig extrapolable d’un primer nombre de comptes de l’entitat afectada per veure la situació global. Sobre aquest tema, Cinca ha afegit que aquesta primera fase, que hauria d’estar conclosa a finals de la setmana que ve, ajudarà a engegar el pla de reestructuració o fins i tot com a informació per als possibles compradors interessats. En aquest sentit, el ministre de Finances, ha reconegut que hi ha entitats a l’espera que s’acabi aquesta feina per estudiar la possibilitat de compra, tot i que ha negat que sigui el motiu de la seva visita a Madrid per trobar-se amb el ministre espanyol d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos. “Tant de bo hi hagi entitats interessades” en BPA, ha desitjat Cinca, “i que hi hagi tot un ventall per triar”, ha afegit.

Jordi Cinca ha assegurat que “evidentment” que el Govern farà una reclamació per danys i perjudicis si finalment es demostra que hi ha hagut males praxis en l’afer BPA i que es demanaran responsabilitats de tot tipus, incloent-hi les econòmiques. Ho ha fet en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimecres per justificar el cost que tindran per a l’Estat serveis com el de PricewaterhouseCoopers o els serveis jurídics als EUA, que suposaran “diners” que “haurem de veure qui ha de pagar”. Tot i reconèixer que aquesta és una qüestió “important”, Cinca ha negat que sigui la més important, i s’ha centrat en la necessitat que la consultora privada conclogui la primera fase dels seus estudis per donar inici a una fase de decisió, de possibles solucions i de contactes per proposar la venda de l’entitat.

El ministre de Finances creu que PricewaterhouseCoopers està fent una feina de mostratge, que consistiria en un estudi detallat d’una part dels comptes de l’entitat per després extrapolar els resultats obtinguts i tenir un coneixement general de l’empresa, una feina que s’està fent a contrarellotge, ja que el temps és bo per a la investigació acurada, però dolent per la viabilitat de l’entitat. Per això el ministre ha reconegut que “m’agradaria que estigui resolt a principi d’estiu”. En aquest sentit, Cinca ha afegit que “és d’interès que aquestes feines siguin curoses, ràpides i donin resultats, perquè serà possible la reestructuració o venda de l’entitat” i, per tant, “el perjudici econòmic serà menor”. Malgrat això, el portaveu ha insistit que la feina de mostratge no implica que no s’hagin de comprovar finalment tots i cadascun dels comptes de BPA, com tampoc no implica que els clients que siguin cridats a entrevista per part dels auditors de l’entitat hagin aixecat sospites de comportaments il·lícits. Cinca no ha especificat com s’està duent a terme aquesta tasca amb clients que es troben lluny del Principat.

Aquestes i altres qüestions, com la feina de l’INAF, o la creació de l’AREB, han estat els continguts més importants tractats en tres viatges de representants del Govern a París, Madrid o Washington. D’una banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s’ha reunit aquesta setmana amb Claire Waysand, la directora del gabinet del ministre de Finances i Comptes Públics francès, Michel Sapin. Saboya també va aprofitar el viatge per veure’s amb el representant personal del copríncep francès, Thierry Lataste. Per la seva banda, Cinca va viatjar a Madrid i es va reunir amb el ministre de Finances i Competitivitat espanyol, Luis de Guindos, el qual es va posar “a la disposició” d’Andorra per compartir experiències, com les del FROB espanyol, una entitat similar a l’AREB. De qualsevol manera les reunions van ser “purament informatives”, segons Cinca, que ha insistit en la inspiració europea -en la directiva 2014/59- de la Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries.

Pel que fa a la visita a Washington va tenir un doble vessant: la trobada entre els supervisors i la trobada política. Els representants de la UIFAND i l’INAF es van reunir amb representants del FinCEN, tot i que Cinca no ha donat detalls d’una reunió que gaudeix del “secret en l’àmbit financer dels supervisors”. El portaveu del Govern sí que ha reconegut, però, que Saboya es va trobar amb representants del Tresor nord-americà “en els mateixos termes que a França i Espanya”, és a dir, de “cordialitat, treball i anàlisi informatiu”.

Interès exterior en la compra de BPA

Cinca ha negat que aquestes expedicions es fessin amb una voluntat de buscar compradors, tot i que ha reconegut que “tant de bo hi hagi entitats interessades d’abast internacional”. El ministre de Finances assegura que no sap si hi ha entitats espanyoles interessades, però en qualsevol cas és evident que el procés d’auditoria haurà d’ajudar en aquesta empresa i que “a més ofertes més se’ns estarà ajudant”, ha assegurat, abans d’afegir que la plaça andorrana és “una plaça interessant”.

“No està a les nostres mans descartar res”

El ministre ha insistit en tot moment que l’afer BPA no té res a veure amb altres casos de ressò internacional, ni pel que fa a les reestructuracions bancàries o creacions de bancs pont viscudes a Espanya ni pel que fa a les sancions imposades pels Estats Units a grans entitats com HSBC o BNP. El tema de la sanció ha tornat a sortir a col·lació quan la premsa ha repetit la pregunta al ministre Cinca, que en aquesta ocasió ha matisat que “probablement no hi serà” però que “no està a les nostres mans”. La diferència, segons Cinca, és que BNP i HSBC -empreses sancionades pels EUA- tenien un “risc sistèmic internacional”, “una dimensió que no té res a veure amb Andorra”. 

És a dir, que no és el cas de BPA, una empresa que, segons ha afirmat Cinca ja està patint una dura sanció amb el bloqueig operatiu més enllà de les fronteres andorranes. Tot i insistir en la normalitat, solvència i confiança davant els clients, per garantir la imatge de la plaça financera, Cinca ha reconegut que “no està a les nostres mans descartar res” en referència a la sanció.

Proposta liberal d’una agència supervisora

Respecte a l’òrgan que proposen els Liberals per supervisar més detalladament el sistema financer, ja sigui ampliant les competències de l’INAF, amb una agència específica o a través d’un futur banc central, Cinca ha atribuït la competència per estudiar aquesta proposta al Consell General. Tot i això ha reconegut la “bona voluntat” de la proposta “en positiu” i ha afegit que el grup demòcrata matisarà moltes coses perquè “no sé si tots els punts són estrictament necessaris” però que “finalment trobarem la fórmula” perquè “no podem girar l’esquena, la situació és complexa, amb derivades de futur per al país”.

Text: ANA. Foto: SFG

TOTES LES NOTÍCIES