L’aeroport Andorra-La Seu es prepara per a un simulacre d’accident aeronàutic

aeroportLa Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya (DGPC) i Aeroports de Catalunya han presentat aquest dijous 6 de novembre el simulacre que tindrà lloc l’última setmana de novembre a les instal·lacions de l’aeroport Andorra-La Seu.

L’acte va tenir lloc a la terminal del camp de vol alturgellenc, on van ser convocades les autoritats municipals i comarcals, així com representants del Cos de Bombers de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, la Policia Local de la Seu d’Urgell i personal d’Aeroports. Van presentar la jornada el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich; el director d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, i la directora del departament d’Interior a Lleida, Anna Miranda.

El programa d’aquesta sessió va incloure una introducció al Pla especial d’emergències aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT), que van exposar els tècnics de Protecció Civil dels serveis territorials del Departament d’Interior a Lleida. Acte seguit, es va donar a conèixer el Pla d’autoprotecció (PAU) de l’aeroport.

Accident aeronàutic

L’escenari del simulacre serà un accident aeronàutic, en què caldrà gestionar múltiples víctimes. Durant la jornada es van tractar aspectes logístics i de coordinació. Així mateix, es va establir la data de la primera reunió de preparació de l’exercici, que comptarà amb tots els operatius i agents implicats. Es preveu la realització de com a mínim dues reunions en què es concretaran les accions dels diferents operatius i la seva cronologia.

El Pla d’autoprotecció, obligatori

La instal·lació aeroportuària d’Andorra-La Seu està afectada pel Decret 82/2010, de 29 de juny, fet pel qual està obligada a redactar un PAU. Aquest PAU, que en breu serà homologat, garanteix d’una banda les condicions d’autoprotecció i els mecanismes organitzatius davant de les situacions de risc previstes per causes internes o externes. D’altra banda, estableix els sistemes de coordinació entre l’aeroport i els serveis públics que formen el sistema de protecció civil.

El decret que s’esmenta també obliga les activitats afectades a realitzar almenys un simulacre a l’any. Els exercicis han de servir per posar a prova el PAU així com els plans de protecció civil superiors, ja siguin municipals o autonòmics, que puguin ser activats en una emergència real. L’avaluació final del simulacre per part de tots els participants permet veure, entre d’altres, si és necessari revisar algun protocol o procediment d’actuació amb l’objectiu de millorar en eficàcia a l’hora de gestionar i fer front a les emergències.

Text i foto: Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES