L’advocat Ramon Mullerat incideix en la necessitat de regular l’arbitratge per facilitar l’obertura econòmica

El Col·legi d’Advocats d’Andorra i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis han organitzat aquest divendres una conferència per posar de manifest la necessitat de la regulació legislativa de l’arbitratge. El ponent ha estat l’advocat de Barcelona, Ramon Mullerat, que ha enumerat tots els avantatges de l’arbitratge, assenyalant sobretot la brevetat del temps de resolució. Ha indicat que tenir una regulació legislativa en aquest àmbit és imprescindible per al desenvolupament, i que aquesta és una eina necessària també de cara a l’obertura a la inversió estrangera.

L’advocat Ramon Mullerat ha exposat, aquest divendres al matí, a la sala d’actes de la Cambra de Comerç, els principals motius pels quals recomana l’arbitratge com a eina de solució de conflictes comercials. Mullerat ha indicat que aquesta eina és utilitzada i molt comú a Hong Kong o Singapur, on s’ha desenvolupat molt, i que a Andorra hi podria aportar molts beneficis. És per aquest motiu que durant la seva ponència ha recordat que cal fer la regulació legislativa perquè l’arbitratge es pugui aplicar de manera regulada al Principat.

Mullerat ha recordat que ja es va presentar un projecte de llei sobre l’arbitratge, ‘que jo mateix vaig revisar’, però que el Consell General no el va arribar a debatre. Ara, el Col·legi d’Advocats d’Andorra ha decidit recuperar el text, i Mullerat destaca que ‘és necessari que el Govern entengui que és molt important’.

Tal com ha explicat l’advocat, l’arbitratge és una alternativa al procés judicial tradicional que consisteix en que les dues parts que es podrien enfrontar en un litigi decideixen triar un àrbitre que resolgui el cas. És imprescindible que les dues parts vulguin recórrer a aquesta solució, ja que si una de les dues no vol, la via a seguir és la de la justícia.

Un dels avantatges principals d’aquesta eina per al Principat seria de cara a l’obertura a la inversió estrangera. Mullerat indica que sovint els empresaris estrangers temen anar a un altre país per si mai es veuen involucrats en un litigi i els ha de jutjar la justícia local, que ‘pot ser que entenguin millor a la part local’. En canvi, si es pacta un arbitratge internacional s’assegura la independència en aquest sentit i això pot donar més seguretat als inversors, segons l’advocat.

La rapidesa del procés és un altre dels beneficis d’aquesta eina, ja que en principi es fixa que s’ha de resoldre en un termini de sis mesos, i segons Mullerat, aquest és el punt millor valorat pels empresaris que fan ús de l’arbitratge. El cost també sol ser menor amb l’arbitratge ja que no requereix pagar advocats durant un termini tan llarg. Mullerat també ha assenyalat com a element positiu la flexibilitat que permet poder triar un arbitratge especialitzat en l’assumpte a tractar, i la confidencialitat que es pot adquirir en no haver d’anar als tribunals. A més, el fet que es resolgui per arbitratge pot permetre que la relació entre les empreses implicades no es trenqui i puguin continuar treballant juntes.

Pel que fa als beneficis que suposaria l’arbitratge per al país, a banda de l’interès per als inversors estrangers, també ajudaria a desofegar la justícia tradicional evitant que hagi d’assumir aquests assumptes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *