L’adjudicació de l’obra de la nova Seu de la Justícia premiarà les UTE

Després d’aprovar, el passat 15 de juny, la licitació dels treballs de construcció de la nova Seu de la Justícia, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha explicat, aquest dimecres durant la presentació del projecte als membres judicials, que la previsió és fer l’obertura pública d’ofertes l’1 de setembre de manera que es pugui acordar, abans que finalitzi el mes, l’adjudicació de l’obra, que hauria d’estar acabada a l’abril de 2019. En aquest sentit, Torres ha recalcat que a diferència d’altres adjudicacions, en aquesta ocasió des del Govern s’ha cregut oportú premiar les UTE, ja que tal com ha detallat, “estem parlant d’un import molt important -21,7 MEUR- i vista la situació de les empreses de la construcció, que no els sobra la feina, volem que no sigui un sol paquet per a una sola empresa”. Pel que fa a la construcció de la nova seu, que tindrà un termini d’execució de 30 mesos i s’aixecarà en una superfície de 2.068 metres quadrats, l’arquitecte Pere Espuga ha precisat que l’objectiu ha estat crear un edifici “molt ordenat i flexible”, però a la vegada, “rigorós, sobri, amb sentit comú i transparent”. A més, tant Espuga com Torres, han coincidit que s’ha treballat molt intensament amb totes les parts implicades per recollir les seves especificitats, entre les quals s’ha incidit a “diferenciar molt bé la circulació de públic, presos i magistrats”. “Creiem que el projecte està molt ben pensant”, ha assegurat Torres.

L’adjudicació de l’obra de la nova Seu de la Justícia, que es preveu duu a terme abans que finalitzi el mes de setembre, premiarà, donant un pes en la valoració de les ofertes, aquelles propostes que es presentin com a UTE. Així ho ha confirmat, aquest dimecres a la tarda durant la presentació del projecte davant diferents representants del sector judicial, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que ha afegit que aquesta decisió s’ha pres per “fomentar que es reparteixi l’import, de 21,7 MEUR, en un moment en què a les empreses constructores no els hi sobra la feina”. D’altra banda, Torres ha detallat que les obres tindran un termini d’execució de 30 mesos i, per tant, la previsió és que la construcció estigui enllestida de cara a l’abril de 2019, per tal de fer la inauguració oficial a partir de l’estiu del mateix any.

A més, el ministre ha recordat que tot i que en el plec de bases del concurs d’idees “ja es van complir molts dels requisits”, durant el darrer any s’ha treballat en la redacció del projecte executiu “parlant amb tots els actors implicats i coneixent les seves peticions”. Precisament, tant Torres com l’arquitecte, Pere Espuga, han coincidit que un dels principals reclams dels òrgans judicials era que es garantís la circulació alternativa de presos, magistrats i públic i en aquest sentit han assegurat que el projecte “està molt ben estudiat i compta amb els tres circuits molt ben diferenciats”.

Quant a la superfície en què es construirà la nova Seu, Torres ha explicat que tot i que en un primer moment es comptava amb una parcel·la de 2.600 metres quadrats, finalment “s’ha encabit la mateixa edificació en una superfície de solar menor (2.068 metres quadrats) i, per tant, hem optimitzat el sol públic, que és escàs a Andorra”. D’aquesta manera, el ministre ha precisat que els 500 metres restants es reservaran per a un futur edifici administratiu. “L’administració pública sempre necessita espai per créixer”, ha admès.

Pel que fa a la construcció de la nova Seu, que presenta un termini d’execució de 30 mesos, l’arquitecte Pere Espuga, ha precisat que ha dissenyat un edifici auster, ben proporcional i gens ostentós, amb el qual ha volgut reflectir els conceptes d’ordre, rigor i transparència, “que són els valors de la justícia”. Segons Espuga, la nova Seu de la Justícia serà un edifici institucional emblemàtic que gaudirà d’una sostenibilitat energètica molt destacada, on la llum natural serà present a la majoria de les zones. “L’objectiu era que no fos un edifici carxofa, que en quatre dies passa de moda i acaba cansant”, ha assegurat.

L’edifici, que tindrà una alçada total de 36,80 metres i serà “completament independent” a la construcció de l’Estació Nacional d’Autobusos, comptarà amb dues plantes soterrànies, una planta baixa i set plantes superiors. Així, contindrà diferents dependències com ara les destinades a l’atenció al públic per a tràmits judicials, quatre dependències per a vistes judicials de poc nombre de persones, dues dependències més grans per a vistes amb més afluència, així com una sala polivalent de gran capacitat que pot ser utilitzada per a vistes multitudinàries. També s’habilitaran despatxos i dependències de magistrats, batlles, fiscals, secretaris judicials i personal administratiu i despatxos i dependències del Consell Superior de la Justícia. Es destinaran diverses sales per advocats i per a procuradors, espais destinats a arxius, dependències per a detinguts, zones d’estudi i biblioteca i l’espai d’aparcament de vehicles situat a les plantes subterrànies.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del vicepresident del Consell Superior de la Justícia, Jaume Sansa; la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega, i del director del departament d’Ordenament Territorial, Manel Riera.

Text: ANA

TOTES LES NOTÍCIES