emprenedorsEl Comú d’Andorra la Vella va engegar el 2007 un programa d’ajuts econòmics a joves emprenedors i des d’aleshores s’han atorgat un total de 130 subvencions, de les quals només 17 han fracassat. En aquest marc, aquest dimecres ha tingut lloc al Centre Cultural de la Llacuna la 1a trobada de joves emprenedors ‘Lidera el teu èxit’. L’acte, ha comptat amb una quarantena d’assistents, i la conferència de la consultora de desenvolupament de talent, Núria Prenafeta, ha donat el tret de sortida de la jornada. Després, cinc joves emprenedors han exposat les seves experiències destacant les dificultats i les oportunitats de les vivències personals viscudes a l’hora d’obrir un negoci, i per cloure l’acte s’ha dut a terme una activitat de ‘networking’ per intercanviar experiències. Prenafeta ha destacat que un empresari pot tenir molt bones idees però si “la seva actitud no és l’adequada cap a tu mateix o cap als altres és molt difícil que un negoci funcioni”.

La primera trobada de joves emprenedors ‘Lidera el teu èxit’, al Centre Cultural la Llacuna, ha comptat amb l’assistència d’una quarantena d’interessats. Des de ja fa anys, el Comú d’Andorra la Vella ajuda els joves emprenedors amb subvencions econòmiques, i fins al moment s’ha invertit 50.000 euros, amb un total de 130 subvencions. Precisament, el mes de novembre és quan els empresaris emprenedors, que fa dos anys van iniciar un negoci, han de sol·licitar la subvenció dels impostos d’aquest segon any de vida. La consultora de desenvolupament de talent, Núria Prenafeta, durant la conferència ha destacat la importància del factor persona per liderar un projecte. “Aquesta variable sovint no es té en compte i a vegades és la determinant per tirar endavant un negoci”, ha destacat la ponent. Per exemple, “si inventes un producte revolucionar-hi, però no ho saps comunicar o bé no tens les habilitats socials per trobar socis o convèncer un inversor no acabes tirant el projecte endavant”, ha afegit Prenafeta.

La jornada també ha comptat amb la presència de cinc emprenedors que han explicat les seves experiències personals de quan van desenvolupar el seu negoci. Els perfils han estat diversos: alguns feia poc que havien iniciat el projecte i d’altres ja feia temps. En aquest últim cas, un empresari ha explicat l’èxit de la seva empresa i un altre ha explicat que no li havia anat tan bé. És el cas del David Tiago, que va crear un negoci i finalment va haver de tancar-lo. Tiago ha explicat les conclusions que va treure del fracàs. “Em va servir per veure qui tenia al costat i vaig aprendre dels errors”. Actualment, Tiago treballa amb un empresari que és amic seu i creu “que les empreses han de contractar emprenedors perquè així els doni una visió diferent de l’empresa”. Un altre emprenedor que ha explicat el seu cas ha estat Carlos Melo, que fa un any va obrir un concepte nou de gimnàs al Principat, d’origen americà. Una idea que consisteix a fer classes reduïdes, fent moviments naturals, acompanyat sempre d’un entrenador personal.

Per cloure l’acte s’ha fet una activitat interactiva d’intercanvi d’experiències i de targetes de tots els participants.

Text i foto: ANA