Les negociacions per l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, la candidatura andorrana a organitzar la Cimera Iberoamericana el 2020 i l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell han centrat la visita del cap de Govern, Antoni Martí, al palau de la Moncloa, on s’ha reunit amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Martí ha explicat al seu homòleg espanyol que les negociacions amb la Unió Europea, actualment centrades en el capítol de lliure circulació de mercaderies, es troben en una fase clau. En aquest sentit, el cap de Govern ha exposat que Andorra ja ha analitzat i veu amb bons ulls l’opció d’estendre la unió duanera a la majoria dels productes agrícoles, sempre i quan es trobi una solució específica per al capítol 24 lligat al tabac, que té un pes molt rellevant en el si de l’economia andorrana, i especialment en els sectors agrícola i industrial, així com en l’estructura d’ingressos de l’Estat. Martí s’ha mostrat confiat que el suport i la comprensió per part de l’executiu espanyol –així com també per part del govern francès- seran decisius a l’hora de fer entendre a les institucions europees aquesta especificitat andorrana.

D’altra banda, la trobada també ha servit per presentar formalment al govern espanyol la candidatura andorrana a acollir la Cimera Iberoamericana l’any 2020; una proposta que Andorra ja va avançar la tardor passada a la cimera de Cartagena d’Índies, que es va formalitzar fa unes setmanes amb la presentació de la candidatura i que el Govern espera que es confirmi a la propera cimera, que tindrà lloc a Antigua, Guatemala, l’any vinent. En la línia de la reunió mantinguda ahir al vespre amb la secretària general de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), Rebeca Grynspan, Martí ha explicat a Rajoy que la voluntat d’Andorra és la d’organitzar una cimera oberta, en què d’altres països de la comunitat iberoamericana puguin acollir reunions sectorials, com la que ja va acollir Andorra l’any passat gràcies a la cessió de Colòmbia, amfitriona del 2016.

Precisament per tal d’afrontar la Cimera del 2020 amb garanties –i també per l’impacte econòmic positiu que aquesta infraestructura tindria per a Andorra i els territoris veïns- Martí i Rajoy han parlat també de la necessitat de donar un impuls a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell. Actualment, l’aeroport està pendent de la culminació d’estudis i informes tècnics que acabin de confirmar la viabilitat d’homologar el sistema GPS per a les maniobres d’aterratge i enlairament, ja que l’establiment de línies regulars està estretament vinculat a dotar la infraestructura aeroportuària d’un sistema d’aquestes característiques.

La reunió d’avui –que és la primera trobada que mantenen Martí i Rajoy des que el segon va tornar a ser investit president del govern espanyol l’octubre de l’any passat- també ha servit per tractar altres qüestions bilaterals, com la petició d’Andorra de garantir la reciprocitat efectiva en el lliure establiment i exercici de la professió d’advocat, que passa per l’eliminació de la dispensa que actualment han de demanar els advocats andorrans per poder exercir a Espanya. Ambdós mandataris s’han compromès a solucionar aquesta qüestió en els propers mesos.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada