L’àcida obra de teatre Agost de Tracy Letts arriba ara als cinemes de la mà de John Wells

agostAgost és el fascinant i malsà retrat de les conflictives relacions familiars del clan dels Weston farcides de retrets, enveges i rancors soterrats. Un reguitzell de despropòsits com secrets inconfessables, ferides que supuren i malentesos ofensius esclataran irremeiablement durant una agitada celebració familiar al voltant de la taula parada a remolc de la sobtada i incomprensible desaparició del marit del clan.

Aquesta amarga pel·lícula sobre una patètica i ridícula família que es troba enmig de la canícula estival en el profund Estats Units i que es mou entre el drama i la tragicomèdia, entre la tragicitat i la farsa, compta amb un repartiment atapeït d’estrelles comandat per l’oscaritzada Meryl Streep (Violet Weston), l’excèntrica, esquerpa i temible matriarca de la família, ara afectada d’un càncer i addicte als barbitúrics fins a la follia.

Al costat de Meryl Streep completen l’enlluernador elenc Julia Roberts; Ewan McGregor; Benedict Cumberbatch; Juliette Lewis; Sam Sephard; Abigail Breslin; Dermot Mulroney ; Margo Martindale; Chris Cooper o Julianne Nicholson. D’altra banda, Agost està produïda pel reputat actor George Clooney, que demostra, un cop més, una certa exquisidesa en la seva tasca com a productor ja que ha fet possibles films prou valorats com Buenas noches y buena suerte, Argo o Los idus de marzo.

El realitzador John Wells, responsable del film The company men (2011) i corresponsable al costat d’Aaron Sorkin de la sèrie El ala oeste de la Casa Blanca, dirigeix l’adaptació al cinema d’aquesta retorçada i crua obra de teatre homònima Agost: Osage County del dramaturg nord-americà Tracy Letts, obra guanyadora del Premi Pulitzer el 2008. Una peça teatral de perfecte i mil•limètrica construcció que ja va ser estrenada a casa nostra sota la direcció de Sergi Belbel al TNC el 2010 amb un repartiment encapçalat per la desapareguda Anna Lizaran al costat de Jordi Banacolocha, Abel Folk, Emma Vilaresau o Montse German.

Tracy Letts, que adapta la seva pròpia obra signant el guió de la pel·lícula de John Wells, ha fet ocasionals aparicions com a actor i ha estat el guionista de torbadores i malaltisses pel·lícules de culte com Killer Joe o la inèdita Bug – encara que vista en el marc del festival de Sitges -, inspirades ambdues cintes en peces pròpies de Tracy Letts i dirigides totes dues en el cinema pel veterà i incombustible director nord-americà William Friedkin.