L’Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres espanyola destaca l’atractiu d’Andorra en l’àmbit de la recerca

La Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres espanyola (Racef) ha celebrat aquest divendres una de les seves trobades anuals per primera vegada a Andorra, per compartir els seus coneixements amb els intel·lectuals andorrans i els representants del món universitari. El seu president, Jaume Gil, ha destacat que l’objectiu de l’acte és ‘intentar que es visualitzi l’interès’ que té la Racef per un ‘país petit germà en transformació’, i ha destacat que Andorra, per les seves dimensions, és molt atractiva per a la recerca i la investigació, perquè ‘en poc espai es recullen els problemes que després tenen els grans països’. L’acte ha estat possible gràcies al membre andorrà de l’Acadèmia, Òscar Ribas Reig, que ha intervingut a la jornada per parlar de les relacions d’Andorra amb la Unió Europea. Ribas ha recordat la notificació feta pel Consell de la Unió Europea al desembre, en la que considerava viable un acostament per la via de l’Espai Econòmic Europeu o per la via d’un acord d’associació, i s’ha posicionat a favor de la primera opció, tot i que ha reconegut que possiblement no sigui la més factible.

El Consell General ha acollit aquest divendres un acte de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres espanyola (Racef), que ha girat entorn dels aspectes micro i macroeconòmics per a sistemes socials en transformació. La jornada ha comptat amb ponències dels acadèmics combinades amb intervencions sobre temes andorrans. En aquest sentit, s’ha presentat l’estudi sobre canvi climàtic de l’Observatori de la Sostenibilitat i el CRES, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha parlat sobre l’obertura econòmica, i l’excap de Govern i ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas, ha donat a conèixer l’acostament d’Andorra cap a la UE.

Ribas ha indicat que després de l’anunci fet per la Unió Europea identificant dues possibles vies d’acostament, entén que el Govern ha fet els passos per saber si són viables, ja que en el cas de l’adhesió a l’EEE caldria el consentiment de tots els membres. Precisament, Ribas, tot i reconèixer que ‘possiblement no pugui ser’ s’inclina més per aquesta opció, perquè és la sortida ‘més profitosa’ i és un sistema ja provat per països com Liechtenstein, fet que redueix els riscos ‘d’anar a l’aventura’.

El president de la Racef, Jaume Gil, ha destacat que l’objectiu de la jornada és ‘intentar que es visualitzi l’interès’ que té la Racef per un ‘país petit germà en transformació’, i que els seus coneixements ‘irradiïn les universitats andorranes’, i a la vegada aprendre dels intel·lectuals andorrans.

Pel que fa a la temàtica de la trobada, molt relacionada amb la crisi econòmica actual, Gil ha explicat que fins ara es veia com a encertada l’estratègia de sanejament econòmic dels excessos comesos durant els últims anys, i que ara també es possible combinar aquesta mesura amb l’estímul de l’activitat econòmica. El president de la Racef també ha dit que fins ara l’activitat econòmica es plantejava en temes físics, de construcció d’infraestructures, i que a partir d’ara el futur està en la formació de les persones i en la creació de grans intel·lectuals.

Gil ha afegit que tot i que Andorra és un país petit tant a nivell de territori com de persones, és molt atractiu per a l’àmbit de la recerca i la investigació perquè amb poc espai es recullen els problemes que després tenen els grans països, i per tant, Andorra ‘té un interès molt especial des del punt de vista científic i tècnic’. A més, Gil ha dit que presideix l’única Reial Acadèmia espanyola amb seu a Catalunya, i que, per tant, també veuen Andorra important perquè comparteixen la llengua.

TOTES LES NOTÍCIES