L’ACA preveu aplicar restriccions per sequera si no es recupera el nivell dels pantans

Estat actual del pantà d'Oliana a vista de dron evidenciant la sequera
Estat actual del pantà d’Oliana a vista de dron (Foto: @marcverum / @lasequeradel22)

L’Agència Catalana de l’Aigua preveu que aquest mes de setembre haurà de declarar l'”alerta per sequera” a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on hi viu la gran majoria de la població de Catalunya ja que concentra uns 5 milions d’habitants. Així ho ha assegurat el director de l’ACA, Samuel Reyes, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha confirmat una possibilitat que ja havien avançat la setmana passada.

La causa principal d’aquestes restriccions és el descens dràstic de les reserves als pantans, tant per la major demanda de l’estiu com per la manca de noves pluges i, especialment en el cas de la demarcació de Lleida, per la campanya de regadiu a la plana.

Tal com ja avançava aquest dimarts RàdioSeu, el cas més flagrant d’aquest buidatge indiscriminat és l’embassament de Rialb, a cavall de l’Alt Urgell i la Noguera, que aquest començament de setmana ja ha entrat en una situació extrema en situar-se les seves reserves per sota del 15%. De la seva part, la Llosa del Cavall ja està a només un 27%.

D’altres pantans, com els d’Oliana, la Baells o Sau, no estan en una situació tan crítica, però igualment s’han quedat aquests dies a menys de la meitat del seu volum.

Samuel Reyes ha explicat que estan acabant d’analitzar si hauran de declarar “l’alerta” a mitjan setembre o al final del mes vinent, davant uns indicadors que segueixen marcant “una tendència a la baixa dels embassaments” i tenint en compte que a l’estiu és quan més aigua es consumeix i menys plou. Reyes ha matisat que les restriccions de la fase d’alerta no afecten l’ús domèstic d’aigua, però ha advertit que si aquestes mesures no són suficients també s’acabaria establint talls en aquest àmbit.

L’alerta es declararà quan el nivell dels embassaments de què depèn l’àrea de Barcelona -principalment, els de la Baells, Sau i Susqueda- se situï per sota del 40%. Això implicarà principalment limitacions en el reg agrícola, de jardins, per a usos ramaders, industrials i també recreatius, a més de no poder netejar els carrers amb mànegues. En aquesta fase, per tant, les restriccions no es notarien a l’aixeta de les llars, tot i que l’ACA adverteix que depèn del consum de tothom que això no acabi passant també.

 

Consum “responsable” per evitar talls

Ja hi ha municipis de Catalunya que es troben en alerta per sequera. L’ACA l’ha declarada a l’àmbit de Carme-Capellades, l’Anoia-Gaià, la capçalera del Ter i el Llobregat mitjà. Reyes hi ha afegit que el subministrament està garantit a la xarxa supramunicipal, però, ha assenyalat que com més s’allarguin els recursos, més possibilitats hi haurà d’evitar limitacions. Per això, ha demanat als ciutadans un “consum d’aigua responsable”, amb mesures com tancar l’aixeta durant la dutxa o posar rentadores i rentaplats amb programes eficients.

Deixa un comentari

TOTES LES NOTÍCIES