L’abril ha estat plujós a Catalunya i molt plujós al vessant sud del Pirineu, i àmplies zones del Prepirineu, quadrant nord-est i de la depressió Central. El mes ha estat sec a la desembocadura del Besòs i als deltes del Llobregat i sobretot a la de l’Ebre (figura 2).
 
Des del mes de febrer la configuració atmosfèrica es caracteritza per un desplaçament del corrent en jet en els nivells mitjans de la troposfera desplaçat cap al sud. El pas de pertorbacions a la nostra latitud es veu afavorit per aquesta situació, normalment amb una procedència atlàntica. La principal característica de les depressions que han creuat Catalunya durant el mes d’abril ha estat el flux del sud-oest provocant una acumulació de precipitació molt important al vessant sud del Pirineu, i àrees exposades a aquest flux con l’altiplà Central, les serres de Montserrat i del Montseny, a l’igual que la zona litoral del Baix Empordà.
 
El període s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, encara que el mes ha estat normal al delta de l’Ebre i a punts del Prepirineu, de l’extrem occidental de la plana de Lleida, i del litoral i prelitoral Sud (figura 1).
 
Aquestes anomalies de temperatura són conseqüència d’una circulació general molt zonal en els nivells mitjans de la troposfera inhibint les masses d’aire fred procedent d’altes latituds. D’altra banda, el pas de pertorbacions atlàntiques anava acompanyat d’un flux del sud-oest amb un aire més temperat en els nivells baixos de la troposfera. Finalment, la configuració sinòptica del dia 24 al 26 va provocar un episodi de temperatura molt alta amb màximes que es van apropar o fins i tot superar als 30 °C al sector sud-occidental del territori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada